Pe aceeași temă
Inflaţia din zona euro a atins un nou record în iunie și a ajuns la 8,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, chiar înainte de prima creştere a ratei dobânzii a Băncii Centrale Europene (BCE) în ultimii 11 ani, potrivit datelor biroului european de statistică Eurostat. Inflaţia a fost de 8,1% în mai, ceea ce înseamnă că viaţa continuă să se scumpească în ţările din zona euro.
Germania i-a surprins pe mulţi la începutul acestei săptămâni, când a raportat o încetinire de 0,5 puncte procentuale a inflaţiei de la o lună la alta. Experţii au spus că acest lucru s-a datorat noilor subvenţii guvernamentale pentru a uşura impactul preţurilor mai mari la energie şi că nu este încă sfârşitul creşterii preţurilor.
Dar atât Franţa, cât şi Spania au înregistrat noi recorduri de inflaţie în iunie, aceasta din urmă depăşind pragul de 10% pentru prima dată din 1985, potrivit Reuters.
Conducerea BCE, care a promis că va aborda creşterea preţurilor, urmează să se întâlnească la sfârşitul lunii iulie pentru a anunţa că creşte dobânzile.
Banca Centrală Europeană a transmis că va creşte din nou dobânda cheie în septembrie, ceea ce înseamnă că principala sa dobândă ar putea reveni pe un trend pozitiv în acest an, CE având dobânzi negative din 2014.
Sunt tot mai multe întrebări cu privire la viitorul politicii monetare în zona euro, pe fondul temerilor privind o recesiune în lunile următoare. Dacă banca centrală ar crește rapid ratele, acest lucru ar putea împiedica și mai mult creșterea economică într-un moment în care o încetinire se simte deja.
Datele recente despre activitatea comercială sugerează că zona euro își pierde din avânt. Întrebarea generală este dacă zona euro va reuși să scape de recesiune în acest an sau în 2023.
Economiștii prognozează o recesiune în zona euro în 2023, cu o contracție a PIB-ului de 0,8%.
Cu toate acestea, presiunile economice ulterioare din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia – în special asupra securității energetice și alimentare – ar putea duce regiunea într-o încetinire mai devreme decât se aștepta.
„Ne așteptăm în continuare la rate de creștere pozitive din cauza măsurilor interne împotriva încetinirii ritmului de creștere”, a spus Lagarde la începutul acestei săptămâni. BCE a prognozat în iunie o rată a PIB-ului de 2,8% pentru regiune anul acesta. Noi prognoze vor fi publicate în septembrie.
Cu toate acestea, factorii de decizie din Frankfurt sunt conștienți de faptul că încetinirea economică este un risc major pe care trebuie să-l monitorizeze.
Philip Lane, economistul șef al băncii, a spus că trebuie să rămână vigilent în următoarele luni.
„Trebuie să gestionăm cele două riscuri. Pe de o parte, acestea ar putea fi forțe care mențin inflația mai ridicată decât se aștepta pentru mai mult timp. Pe de altă parte, avem riscul unei încetiniri a economiei, care ar reduce presiunea inflaționistă”, a spus Lane.