Peste 130 de civili uciși în Makariv. Zelenski cere un răspuns global după atacul de la Kramatorsk

Redactia | 09.04.2022

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se aşteaptă la o reacţie decisivă din partea comunităţii internaţionale, după atacul forţelor ruse asupra gării din Kramatorsk.

Pe aceeași temă

 La Kramatosk au fost ucise peste 50 de persoane, dintre care cinci copii.

 În Odesa a fost declarată stare de asediu. În același timp, după retragerea forțelor ruse din nordul Ucrainei, continuă să iasă la lumină ororile comise în localitățile ocupate. La Makariv, oraș din regiune Kievului, primarul spune că rușii au omorât peste 130 de civili și au distrus complet aproape jumătate de oraș.

 Investigație pentru crime de război la Bucha

  În Bucha, investigatorii au început exhumarea cadavrelor din groapa comună, pentru a strânge dovezi despre crimele de război în orașul eliberat, scrie Guardian.

 10 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor

 Vicepremierul Ucrainei, Irina Veresciuk, a anunțat că sâmbătă au fost agreate zece coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele asediate, potrivit The Guardian.

 Locuitorii din Mariupol pot părăsi orașul inclusiv cu mașinile proprii, a mai spus Irina Veresciuk.

 3 mașini au explodat după ce au trecut peste minele lăsate de ruși în Borodianka

 Trei autoturisme au explodat după ce au trecut peste minele terestre amplasate pe raza localităţii Borodianka de militarii ruşi, a declarat primarul oraşului, Gheorghi Ierko, pentru trimisul special al Agerpres, Cristian Lupașcu.

 Prezenţa minelor reprezintă, în momentul de faţă, cel mai mare pericol pentru populaţie.

 „Pe noi ne preocupă să curăţăm oraşul şi să deminăm, că acesta este cel mai mare pericol acum. În trei ore am ridicat trei automobile care au trecut peste locuri minate şi acum 15 oameni lucrează la asta şi ne mai vin încă patru brigăzi”, a afirmat Gheorghi Ierko.

 Pe raza localităţii au fost identificate, de asemenea, cantităţi importante de muniţie neexplodată sau neutilizată de forţele militare ruse.

 Oraşul s-a aflat sub ocupaţia armatei ruse o lună, timp în care circulaţia persoanelor în localitate era interzisă. Pe timpul ocupaţiei, zeci de blocuri, dar şi sute de case din oraş au fost bombardate, iar populaţia a fost supusă unor torturi inimaginabile sau a fost ucisă. Autorităţile estimează că atacul armatei ruse s-ar fi soldat cu zeci sau chiar sute de morţi, însă numărul exact va fi stabilit ulterior. Forţele ruse s-au retras din nord-vestul Kievului în această săptămână.

 Stare de asediu în Odesa

 Orașul Odesa din sudul Ucrainei, port la Marea Neagră, va institui starea de asediu de sâmbătă seară până luni seară, ca măsură preventivă împotriva unui eventual atac cu rachete, după bombardarea gării din Kramatorsk, scrie The Guardian.

 Ucrainenii au capturat de la ruși lansatorul de rachete termobarice și l-au folosit împotriva lor

 Soldații ucraineni au capturat de la forțele armate ruse lansatorul TOS-1A, care este capabil să tragă rachete termobarice, și l-au folosit împotriva trupelor invadatoare. 

 Informația a fost confirmată de Serghei Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare ucrainene din regiunea Odesa.

 „Acest armament de producție rusească a fost confiscat de la invadatori în perfectă stare de funcționare, iar acum distruge inamicii!”, a spus Bratchuk.

 132 de civili uciși în orașul Makariv (primar)

 Forțele ruse au ucis 132 de civili în orașul Makariv, la 30 de kilometri vest de Kiev, thea declarat vineri primarul localității, Vadim Tokar, potrivit CNN.

 Aproape întreaga infrastructură a orașului a fost distrusă, a mai arătat primarul, prcizând că blocurile de locuințe au fost bombardate, iar un spital distrus.

 „De mai bine de o lună nu avem curent electric, apă, gaze, linii telefonice. Nu avem lucruri de strictă necesitate acasă”, a declarat Vadim Tokar.

 Orașul este lovit de o „catastrofă medicală”, după ce toți medici au fost evacuați, a mai adăugat el, avertizîând că localnicii trebuie să fie atenți la minele lăsate în urmă de ruși.

 „Zone întregi sunt pline de mine, astfel că mai întâi va trebui să lucrăm la deminarea lor și apoi ne putem apuca de reconstrucția infrastructurii.”

 Înainte de invazie, orașul avea 15.000 de locuitori, iar acum au rămas mai puțin de 1.000, a spus primarul, arătând că oamenii încep să se întoarcă acasă.

 Estimările preliminare arată că aproximativ 45% din Makariv a fost distrus, a mai declarat Vadim Tokar.

 Zelenski: „Ne aşteptăm la o reacţie globală puternică”

 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se aşteaptă la o reacţie decisivă din partea comunităţii internaţionale, după atacul forţelor ruse asupra gării din Kramatorsk, soldat cu ucidere a peste 50 de persoane, dintre care cinci copii.

 „Ne aşteptăm la o reacţie globală puternică la această crimă de război”, a spus vineri preşedintele ucrainean în mesajul său video zilnic, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

 El a reiterat solicitările privind impunerea unui embargo energetic complet asupra Moscovei şi pentru ca băncile ruse să fie complet excluse din finanţele internaţionale.

 Exporturile de energie reprezintă o parte importantă din profiturile Rusiei şi determină conducerea de la Moscova să creadă că lumea va ignora crimele de război ale armatei ruse, a mai spus preşedintele Zelenski.

 Autorităţile ucrainene afirmă că 52 de persoane au fost ucise şi 109 au fost rănite într-un atac cu rachetă asupra gării din oraşul Kramatorsk din estul Ucrainei, unde mii de oameni aşteptau să fie evacuaţi. Moscova a negat orice responsabilitate.

 Liderul de la Kiev a mai declarat că apreciază disponibilitatea UE de a oferi sprijin financiar şi tehnic pentru documentarea şi investigarea crimelor comise de forţele ruse în Ucraina.

 În prezent, UE plăteşte aproximativ 15 milioane de euro pe zi pe cărbune, aproximativ 400 de milioane pe gaz şi 450 de milioane pe petrol din Rusia, potrivit think tank-ului Bruegel, cu sediul la Bruxelles.

 Zelenski va răspunde repede la chestionarul privind candidatura la UE

 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski intenţionează să răspundă în termen de o săptămână la un chestionar al Uniunii Europene care serveşte drept bază pentru discuţiile de aderare, transmite dpa.

 „Guvernul nostru va pregăti răspunsurile calitativ şi foarte rapid, cred că într-o săptămână”, a afirmat vineri seara preşedintele Zelenski în intervenţia sa video zilnică.

 Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat chestionarul în timpul vizitei sale de vineri la Kiev.

 Ucraina a solicitat aderarea la UE la scurt timp după începerea invaziei ruse. În prezent, Comisia Europeană examinează această cerere.

 Aderarea la UE este un proces lung şi complicat. Chiar dacă Comisia va oferi o evaluare pozitivă, ar putea dura mult timp până la începerea negocierilor de aderare. Von der Leyen a promis totuşi un proces rapid vineri.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22