Peste 21.000 de morți în Turcia și Siria în timp ce scad speranțele de a mai găsi supraviețuitori

L. G. | 10.02.2023

Peste 21.000 de oameni au murit în ambele țări, în timp ce salvatorii se luptă contracronometru pentru a scoate supraviețuitorii de sub ruine. O imensă criză umanitară în Siria.

Pe aceeași temă

Autoritățile au anunțat că peste 80.000 de oameni sunt răniți în ambele țări, iar cei rămași fără adăpost și alimente se numără cu milioanele.

În Siria, dezastrul provocat de cutremur se suprapune cu o criză umanitară deja existentă, urmare a războiului civil care durează de aproape 12 ani. Milioane de oameni care trăiesc în nord-vestul Siriei, o mare parte a teritoriului fiind controlat de rebelii susținuți de Turcia și SUA, sufereau deja de efectele sărăciei extreme și de o epidemie de holeră atunci când a avut loc cutremurul, scrie CNN

Numărul morților din cauza cutremurului de 7,8 grade și a multiplelor replici foarte puternice în ambele țări l-a depășit pe cel de la cutremurul la fel de puternic din nord-vestul Turciei când s-au înregistrat peste 17.000 de morți.

Cutremurul se situează pe locul al șaptelea în topul celor mai mari dezastre naturale din acest secol, înaintea cutremurului și tsunami-ului din Japonia din 2011 și apropiindu-se de cei 31.000 de morți în urma unui cutremur din Iranul vecin în 2003, conform Reuters

Un convoi ONU cu ajutoare a trecut joi din Turcia în nord-vestul Siriei, pentru prima dată de la cutremur. Cele șase camioane care transportau corturi, pături, medicamente și echipamente de salvare au trecut prin punctul de trecere a frontierei Bab Al Hawa, potrivit Oficiului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că este deschis la ideea de a livra ajutoare prin puncte de trecere a frontierei suplimentare, altele decât Bab al-Hawa, care este singurul coridor de ajutor umanitar aprobat de ONU între Turcia și zonele controlate de rebeli din nordul Siriei, transmite CNN.

în Siria, transmite AFP, Organizația Mondială a Sănătății estimează că 23 de milioane de persoane sunt „potențial expuse riscului, inclusiv aproximativ cinci milioane de persoane vulnerabile" și se teme de o criză sanitară majoră care ar provoca victime chiar mai multe decât cele provocate de cutremur.

Frigul, foamea și disperarea au cuprins sute de mii de oameni rămași fără adăpost în urma cutremurelor, cele mai mortale din regiune din ultimele decenii.

Mai multe persoane au fost salvate din ruinele unor clădiri în cursul nopții, inclusiv un băiat de 10 ani salvat împreună cu mama sa la 90 de ore după cutremur în districtul Samandag din provincia Hatay – Turcia.

Tot în Hatay, o fetiță de șapte ani, Asya Donmez, a fost salvată după 95 de ore și dusă la spital, a relatat agenția de știri de stat Anadolu.

Dar speranțele că mulți alții vor fi găsiți în viață printre ruinele miilor de clădiri prăbușite în orașele și localitățile din regiune se diminuează.

Banca Mondială va acorda Turciei 1,78 miliarde de dolari sub formă de ajutor pentru reconstrucție, din care 780 de milioane de dolari vor fi disponibili imediate. Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională va oferi 85 de milioane de dolari sub formă de asistență umanitară urgentă Turciei și Siriei.

Guvernul sirian, supus sancțiunilor occidentale, a făcut apel la ajutorul ONU, spunând totodată că toată asistența trebuie făcută în coordonare cu Damasc și furnizată din interiorul Siriei, nu dincolo direct peste granița cu Turcia.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că Statele Unite vor continua să ceară acces umanitar nestingherit în Siria și a cerut guvernului lui Assad să permită imediat sosirea ajutoarelor prin toate punctele de trecere a frontierei.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut joi mai mult acces umanitar în Siria, spunând că ar fi „foarte fericit” dacă Națiunile Unite ar putea folosi mai multe puncte de trecere a frontierei pentru a oferi ajutor.

Damascul consideră că furnizarea de ajutoare în regiunile controlate de rebeli prin Turcia reprezintă o încălcare a suveranității sale.

Assad, considerat un paria de guvernele occidentale care invocă brutalitatea guvernului său în timpul războiului, a condus întâlniri de urgență ale agențiilor responsabile cu situațiile de urgență, privind urmările cutremurului, dar nu s-a adresat țării într-un discurs sau într-o conferință de presă.

Gruparea rebelilor sirieni, Apărarea Civilă din Siria, cunoscută sub numele de Căștile Albe, a avertizat că speranța de a mai găsi supraviețuitori scade cu fiecare oră..

Mousa Zidane, un voluntar al grupului, a declarat joi pentru CNN că, în urma cutremurelor, „zeci de mii de familii sunt în prezent fără adăpost în tot nord-vestul Siriei”.

Vremea rece se adaugă la catastrofă, a spus el, în timp ce echipele de salvare se luptă să scoată oamenii de sub dărâmături.

Voluntari, organizații independente non-profit și organizații de salvare lucrează pentru a salva civilii de sub ruinele clădirilor distruse în orașul Atarib, în apropiere de Alep.

În regiunea Idlib, aflată sub controlul rebelilor, un bărbat a declarat joi pentru AFPTV că a săpat prin moloz cu mâinile goale pentru a-și căuta 30 de rude în satul Besnaya.

Malik Ibrahim, în vârstă de 40 de ani, a spus că a recuperat 10 cadavre, după ce a căutat două zile fără să doarmă.

„Este groaznic, nu mai am cuvinte, este tragic”, a spus el. „Toată familia a dispărut și toate amintirile noastre sunt îngropate odată cu ei”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22