Pe aceeași temă
Curtea Supremă a Braziliei l-a revocat din funcție pentru 90 de zile pe guvernatorul capitalei Brasilia din cauza unor deficiențe de securitate care, conform judecătorilor, au permis ca mii de susținători ai fostului președinte de dreapta Jair Bolsonaro să devasteze clădirile guvernamentale din capitală.
Zeci de mii de manifestanți contestatari ai președintelui Lula da Silva confirmat în funcție săptămâna trecută au luat cu asalt duminică Curtea Supremă, Congresul și Palatul prezidențial în cel mai grav atac asupra instituțiilor Braziliei de când democrația a fost restaurată în urmă cu patru decenii, atragând condamnarea globală.
Președintele Luiz Inacio Lula da Silva, care a preluat mandatul la 1 ianuarie după o victorie strânsă în alegerile din octombrie, a promis că îi va aduce pe cei responsabili în fața justiției, după ce demonstranții au spart ferestre și mobilier, au distrus lucrări de artă și au furat Constituția originală din 1988.
Pe lângă demiterea guvernatorului capitalei Brasilia, duminică, judecătorul de la Curtea Supremă, Alexandre de Moraes, a cerut platformelor de socializare Facebook, Twitter și TikTok să blocheze conturile utilizatorilor care fac propagandă antidemocratică și cer înlăturarea președintelui de stânga și preluarea puterii de către armată.
Lula, un președinte susținut de partidele de stânga, a declarat că forța locală de poliție militarizată care se află sub conducerea guvernatorului Brasiliei, Ibaneis Rocha, un fost aliat al lui Bolsonaro, nu a făcut nimic pentru a împiedica desfășurarea violentă a protestelor.
Lula a ordonat intervenția trupelor federale de securitate în capitală și a promis pedepse „exemplare” pentru liderii asaltului „fascist” care avea drept scop provocarea unei lovituri de stat militar și posibila revenire la putere a lui Bolsonaro.
„Toți cei care au participat la violențe vor fi găsiți și pedepsiți”, a declarat Lula reporterilor din statul Sao Paulo.
Lula l-a învinuit pe Bolsonaro că și-a inflamat susținătorii săi cu o campanie de acuzații nedovedite de fraudă electorală la finalul guvernării sale marcată de populism și naționalism.
Din Florida - SUA, unde Bolsonaro s-a refugiat cu 48 de ore înainte de încheierea mandatului său prezidențial, fostul președinte a respins acuzația. El a scris pe Twitter că manifestaţiile paşnice sunt parte a democraţiei, însă cele care au degenerat în Brazilia depăşesc regulile: “Manifestaţiile paşnice, legale, fac parte din democraţie. Însă devastarea şi invadarea clădirilor publice, cum s-a întâmplat astăzi, la fel ca acelea făcute de stânga în 2013 şi 2017, sunt dincolo de regula (democratică)”.
Violențele de duminică i-a determinat pe aliații lui Lula să pună întrebări cu privire la nepregătirea forțelor de securitate deși protestatarii discutaseră zile întregi pe rețelele de socializare despre organizarea în weekend a unor manifestări de amploare
Protestul care a degenerat în violențe, și care a amintit de atacul asupra Capitoliului SUA în urmă cu doi ani de către susținătorii fostului președinte Donald Trump, a fost condamnat de liderii mondiali, de la președintele american Joe Biden până la liderii europeni și șefii de stat din America Latină.
„Atacurile violente asupra instituțiilor democratice sunt un atac la democrație care nu poate fi tolerat”, a declarat luni cancelarul german Olaf Scholz. Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a condamnat orice încercare de a submina transferul pașnic al puterii.
În imaginile difuzate de televiziuni apar birouri parlamentare deteriorate și manifestanți care au ocupat scaunele din Senat.
Pagubele sunt considerabile, au anunțat autoritățile, care amintesc că aceste clădiri, care sunt comori ale arhitecturii moderne, adăpostesc numeroase opere de artă.
Forțele de ordine au reușit să preia controlul și au folosit tunuri cu apă pentru a-i ține la distanță pe manifestanți.