Peste 5.100 de morți și 24.000 de răniți. Căutări disperate ale supraviețuitorilor sub dărâmături

L. G. | 07.02.2023

Bilanțul morților a crescut la peste 5.100 și cel al răniților a trecut de 24.000. Peste 10.000 de clădiri prăbușite în Turcia și Siria iar vremea rea îngreunează operațiunile echipelor de salvatori.

Pe aceeași temă

Potrivit ultimelor bilanțuri oficiale (care continuă să crească), au fost declarate decedate peste 5.100 de persoane, dintre care 3.549 în Turcia și 1.602 în Siria.

Președintele Erdogan a decretat marți stare de urgență în 10 provincii, cele mai afectate de cutremure, pentru trei luni. Vremea rea îngreunează operațiunile de salvare ale supraviețuitorilor prinși sub dărâmături și amenință cu o catastrofă umanitară, milioane de oameni atât din Turcia cât și din Seria nemaiavând locuințe, mâncare, apă potabilă, căldură când temperaturile scad noaptea sub zero grade.

Purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, în cadrul unei conferințe de presă organizate marți la Geneva, că „Familiile strămutate în nord-vestul Siriei și familiile de refugiați sirieni care trăiesc în Turcia în așezări informale sunt printre cele mai vulnerabile, în condițiile în care temperaturile nocturne continuă să scadă sub zero grade Celsius.

. În Siria, cele mai multe victime au fost în nord-vestul țării, predominant în orașele Alep, Hama, Latakia și Tartus, potrivit agenției de presă de stat SANA. Această regiune se străduia deja să reconstruiască infrastructura vitală puternic afectată de bombardamentele aeriene continue din timpul războiului civil din țară, care, potrivit estimărilor Națiunilor Unite, a făcut 300.000 de victime din 2011 încoace. Este o „criză în criză”, a declarat luni El-Mostafa Benlamlih, coordonator rezident și umanitar al ONU în Siria, pentru Christina Macfarlane de la CNN. Infrastructura a fost paralizată de situație, de război și așa mai departe”, a spus el.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că aproape 23 de milioane de oameni ar putea fi afectați de puternicul cutremur care a lovit luni dimineață sudul Turciei și nordul Siriei și care s-a soldat cu peste 5.000 de morți și alte zeci de mii de răniți: „Hărțile de prezentare generală a evenimentului arată că potențial 23 de milioane de persoane sunt în condiții de risc, inclusiv aproximativ 5 milioane de persoaane vulnerabile, peste 350.000 de persoane în vârstă și 1,4 milioane de copii”, a declarat Adelheid Marschang, ofițerul superior pentru situații de urgență al OMS, în cadrul reuniunii consiliului executiv al agenției de sănătate a ONU de la Geneva. Șeful OMS și-a exprimat îngrijorarea față de această situație, numind-o o „cursă contra cronometru”, transmite CNN.

Peste 13 milioane de persoane din Turcia au fost afectate de puternicele cutremure de pământ cu magnitudinea 7,8, respectiv 7,7, care au lovit luni regiunea de frontieră turco-siriană, potrivit estimărilor Guvernului de la Ankara, informează DPA, preluată de Agerpres.

 

Șeful Semilunii Roșii Arabe Siriene (SARC) a declarat că organizația este pregătită să trimită „imediat” convoaie de ajutoare și în zonele controlate de rebelii susținuți de Turcia și SUA, inclusiv în Idlib, prin intermediul Națiunilor Unite, în timp ce liderii internaționali se luptă să trimită ajutoare în zonele afectate de cutremur din nord-vestul Siriei, pe fondul războiului civil din țară care durează de 12 ani și al crizei politice. SARC se descrie ca fiind o organizație independentă. Grupul operează în principal în teritoriile controlate de guvern și are sediul în capitala Damasc

În teritoriile controlate de grupările armate rebele, sunt sute de familii prinse sub dărâmături îm nord-vestul țării, au anunțat „Căștile albe”, cunoscute în Occident ca „Apărarea Civilă Siriană” care luptă pentru înlăturarea președintelui Bashar al-Assad de la putere.

Gruparea rebelilor a precizat într-un tweet că bilanțul morților și răniților „se așteaptă să crească semnificativ, deoarece sute de familii se află încă sub dărâmături”. Peste 210 clădiri s-au prăbușit în totalitate în nord-vestul Siriei, au adăugat Căștile Albe. Membrii comunității internaționale si-au intensificat pentru a coordona eforturile de ajutorare a Turciei și Siriei după puternicul cutremur.

Agenția culturală a ONU, Unesco, a spus marți că este pregătită să ofere asistență după ce două situri din Siria și Turcia incluse pe lista Patrimoniului mondial au suferit pagube în urma cutremurului devastator.

Pe lângă pagubele suferite de orașul vechi Alep, în Siria, și de fortăreața din orașul Diyarbakir, în sud-estul Turciei, Unesco a afirmat că cel puțin alte trei situri din patrimoniul mondial ar putea fi afectate.

Audrey Azoulay, directorul general al Unesco s-a declarat „deosebit de îngrijorată" în legătură cu vechiul oraș Alep, care se află pe lista sa de patrimoniu mondial în pericol din 2013, din cauza războiului civil sirian.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22