Peste 60 de morţi şi 200 de răniţi la Kabul. Mărturii ale unui fotograf de la faţa locului

E.b. | 23.07.2016

Peste 60 de persoane au fost ucise sâmbătă la Kabul, în mijlocul unei manifestaţii paşnice a minorităţii şiite hazara. Este unul dintre cele mai sângeroase atentate comise în această ţară, revendicat de organizaţia Statul Islamic, relatează AFP, preluată de news.ro.

Pe aceeași temă

 
 

Peste 60 de persoane au fost ucise sâmbătă la Kabul, în mijlocul unei manifestaţii paşnice a minorităţii şiite hazara. Este unul dintre cele mai sângeroase atentate comise în această ţară, revendicat de organizaţia Statul Islamic, relatează AFP, preluată de news.ro.

 

"Din nefericire, 61 de persoane au fost ucise, iar alte 207 rănite", a anunţat sâmbătă după-amiaza un purtător de cuvânt al Ministerului afgan al Sănătăţii.

 

Prin intermediul agenţiei sale de presă - Amaq -, organizaţia jihadistă a anunţat că "doi combatanţi ai Statului Islamic şi-au detonat centurile explozive în timpul unei adunări şiite, în cartierul Dehmazang, la Kabul, în Afganistan".

 

Ministerul de Interne a evocat anterior "un kamikaze pedestru", care şi-a declanşat încărcătura explozivă în mijlocul unei mulţimi dense. Însă, într-un comunicat al preşedintelui Ashraf Ghani, în engleză şi în dialectul dari, se evocă "mai multe explozii", fără să se ofere alte detalii.

 

Atacul a fost comis la finalul unei defilări a câtorva mii de manifestanţi provenind în principal din comunitatea hazara, minoritară în Afganistanul cu populaţie majoritar sunnită. Mitingul s-a desfăşurat paşnic până atunci, începând de sâmbătă dimineaţa.

 

Acest atentat, primul după cel din 30 iunie de la Kabul, pare să fie primul atac de această amploare comis în capitala afgană şi revendicat de către Statul Islamic de la infiltrarea organizaţiei în ţară, în principal în partea de est, la începutul lui 2016.

 

Un fotograf AFP aflat la faţa locului a povestit despre scena carnagiului.

 

"Când am ajuns la faţa locului, erau zeci de corpuri, peste 20 din câte am putut eu număra, unele complet dezmembrate", a declarat el. "Am văzut alte corpuri mutilate, urcate în partea din spate a unui vehicul al poliţiei. Sunt valuri de sânge peste tot", a adăugat fotograful.

 

În imagini dificil de suportat, postate pe reţele de socializare, apar corpuri pe jumătate dezbrăcate, zăcând pe jos, printre dărâmături.

 

"Am auzit un zgomot surd aproape de urechea mea", a declarat pentru AFP un organizator al marşului, Jawad Naji, care a fost martor la deflagraţie.

 

"Sunt mulţi morţi şi răniţi în jurul meu, nu mai ştiu unde mă aflu", a adăugat el.

 

Manifestanţii, care defilau într-o atmosferă liniştită, unii cu biciclete, în timp ce numeroase femei se aflau în deschiderea colooanei, protestau faţă de faptul că un proiect de linie de înaltă tensiune ocoleşte zona în care locuiesc, în provincia Bamiyan (centru).

 

Lideri hazara denunţă faptul că acest traseu reprezintă un nou semn al discriminării faţă de comunitatea şi provincia lor, cea mai nedezvoltată din Afganistan.

 

Potrivit fotografului AFP, manifestanţi furioşi au început să atace forţele de poliţie, care au izolat locul atacului, exprimându-şi astfel furia faţă de această baie de sânge.

 

Preşedintele Ghani şi-a exprimat "tristeţea", a denunţat aceşti "terorişti infiltraţi în inima unui marş paşnic pentru a martiriza numeroşi cetăţeni" şi a anunţat că "membri ai forţelor de securitate" se află printre victime.

 

Mişcarea talibană a dezminţit rapid orice implicare, într-un comunicat, dar şi "tentative de dezbinare" în interiorul poporului afgan.

 

Minoritatea hazara - aproximativ trei milioane de oameni - a fost persecutată timp de decenii. Mii de etnici hazara au fost ucişi la sfârşitul anilor '90 de Al-Qaida şi talibani, în marea lor majoritate pashtuni sunniţi.

 

În ultimele luni, minoritatea s-a confruntat cu răpiri şi asasinate, care au provocat un val de indignare pe reţele de socializare.

 

Situaţia securităţii în Afganistan s-a degradat în ultimele luni, după plecarea majorităţii trupelor străine din ţară, ceea ce a convins Statele Unite să-şi prelungească prezenţa militară. În total 8.400 de militari americani vor rămâne mobilizaţi în Afganistan până la sfârşitul lui 2017, faţă de 5.500 câţi erau prevăzuţi iniţial.

 

Ultimul atac a avut loc la Kabul pe 30 iunie, asupra unui convoi de tineri poliţişti, şi s-a soldat cu peste 30 de morţi şi aproape 80 de răniţi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22