Pfizer și BioNTech au anunțat că vaccinarea cu două doze „nu protejează suficient” împotriva Omicron

Laurentiu Gheorghe | 08.12.2021

Cele două companii farmaceutice au precizat că imunizarea cu a treia doză de vaccin ar putea oferi un nivel de protecție comparabil cu cel oferit la variantele anterioare ale coronavirusului,

Pe aceeași temă

De asemenea, Pfizer-BioNTech au spus că ar putea livra un vaccin pe bază de Omicron în martie 2022, dacă va fi necesar, relatează Reuters, CNN și Bloomberg.

 

În prima declarație oficială a producătorilor de vaccinuri privind eficacitatea vaccinului lor împotriva Omicron, BioNTech și Pfizer au spus că două doze de vaccin au dus la anticorpi neutralizanți semnificativ mai mici, dar că o a treia doză din vaccinul lor a crescut anticorpii neutralizanți.

 

Sângele obținut de la persoanele cărora li s-a administrat doza „booster” în urmă cu o lună a neutralizat varianta Omicron aproximativ la fel de eficient ca sângele extras de la persoanele vaccinate cu două doze, testat împotriva virusului identificat inițial în China.

 

„Asigurarea că cât mai mulți oameni sunt vaccinați complet cu primele două serii de doze și un rapel rămâne cel mai bun curs de acțiune pentru a preveni răspândirea COVID-19”, a spus șeful Pfizer, Albert Bourla, într-un comunicat.

 

La o concluzie asemănătoare a ajuns și un laborator sud-african care a anunțat că Vaccinul Pfizer oferă „o protecţie parţială” împotriva noii variante Omicron a coronavirusului,  conform declarației şefulului laboratorului de cercetări de la Africa Health Institute. Un studiu al acestui laborator a arătat că, deşi noua tulpină poate evita protecţia oferită de două doze de vaccin, în cazul unor persoane vaccinate cu două doze şi care au trecut prin boală, varianta Omicron a putut fi neutralizată. În plus, administrarea unei a treia doze (booster) ar putea ajuta la împiedicarea apariţiei infecţiilor, informează Reuters.

 

Alex Sigal, profesor la institutul de cercetări din Africa de Sud, a spus că s-a înregistrat o „scădere importantă” în privinţa capacităţii de neutralizare a tulpinii Omicron, comparativ cu varianta iniţială a coronavirusului.

 

Un alt test de laborator, realizat la Spitalul Universitar din Frankfurt a arătat că, în cazul persoanelor vaccinate cu trei doze Pfizer, răspunsul imunologic a fost de 37 de ori mai scăzut în cazul Omicron, comparativ cu varianta Delta a coronavirusului.

 

Setul de date arată că e necesară dezvoltarea unui vaccin special adaptat la Omicron, a precizat Sandra Ciesek, virusolog la laboratorul din Frankfurt.

 

Cercetătorii germani susţin necesitatea efectuării dozei booster, deoarece o persoană vaccinată cu trei doze va continua să fie protejată împotriva formelor grave ale bolii.

„Cu cât ai mai mulţi anticorpi, cu atât cresc şansele să fii protejat împotriva variantei Omicron”, a spus Alex Sigal.

 

Studiul din Africa de Sud nu a inclus persoane care s-au vaccinat cu trei doze, deoarece în această ţară încă nu a început campania pentru administrarea dozei booster.

 

Datele studiilor preliminare nu arată încă dacă vaccinul este mai puţin eficient în prevenirea formelor severe COVID sau a deceselor provocate de această boală, în cazul Omicron.

 

Primele studii despre efectele tulpinii sud-africane a SARS-CoV-2 confirmă că mutațiile o fac mult mai contagioasă. Pe de altă parte, sunt semne încurajatoare că formele de boală provocate de infectarea cu Omicron sunt mai ușoare, dar și că vaccinurile sunt eficiente pentru a evita formele grave ale COVID-19.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22