Phenianul si propaganda falsului. Remilitarizarea peninsulei coreene

Tudor Despina | 12.01.2016

Un think tank din California, Statele Unite ale Americii, sustine ca fotografiile nord-coreene privind lansarea unei rachete balistice au fost falsificate.

Pe aceeași temă

 

Ar fi vorba despre o racheta balistica lansata de pe un submarin, test ale carui fotografii ar fi fost falsificate de regimul comunist al Coreei de Nord. Informatia a fost publicata intr-o analiza a Centrului pentru Studii de Nonproliferare, think tank localizat in statul american California.

 

Fotografiile publicate de Phenian la numai doua zile de la anuntul celui de-al patrulea test nuclear, saptamana trecuta, sunt false. Intr-o atitudine de sfidare la adresa Natiunilor Unite, Coreea de Nord a spus ca detine tehnologie balistica ce i-ar permite sa lanseze focoase nucleare de pe un submarin. Totusi, expertii internationali care analizeaza situatia regimului de la Phenian spun ca informatia are sanse slabe de confirmare, arata Reuters.

 

Racheta lansata a inceput sa lumineze si apoi a esuat catastrofic”, a explicat Melissa Hanham, un cercetator asociat la Centru pentru Studii de Nonproliferare (CSN). De altfel, armata sud-coreeana a spus in weekendul trecut ca toate datele indica o modificare a Phenianului asupra videoclipului pentru a arata ca si cum testul a avut loc cu success. Analiza CSN arata doua cadre din videoclipul lansat de media de stat nord-coreeana, cadre in care racheta apare cuprinsa de flacari, iar parti din dispozitiv se desprind si cad. “Coreea de Nord a folosit un nivel ridicat de editare video pentru a ascunde acest fapt”, a mai spus Hanham. Phenianul s-ar fi folosit de unghiuri de camera diferite pentru a face sa para ca si cum lansarea ar fi de fapt mai multe lansari.

 

Remilitarizarea peninsulei coreene

 

Statele Unite si Coreea de Sud discuta la inceputul acestei saptamani pozitionarea mai multor arme americane strategice in peninsula coreeana, la scurt timp dupa ce un bombardier B-52 a zburat deasupra statului sud coreean, ca raspuns la testul nuclear al Nordului.

 

Prezenta unui bombardier american cu potential nuclear B-52 deasupra statului sud coreean, in weekendul trecut, este raspunsul Washingtonului la actiunile nucleare ale Phenianului si o demonstratie de forta si de sustinere pentru aliatii din regiune, in special Coreea de Sud. Daca se va concretiza, mutarea ar avea in vedere bombardiere B-2, submarine alimentate nuclear si avioane de lupta invizibile F-22, arata presa sud coreeana, citata de Reuters. De la Phenian, ziarul Rodong Sinmun, portavocea Partidului Muncitorilor care conduce Coreea de Nord, a spus ca Statele Unite duc situatia pe marginea razboiului.

 

Un purtator de cuvant al ministrului Apararii de la Seul a refuzat sa dea detalii: “Statele Unite si Coreea de Sud poarta discutii constante si aprofundate asupra desfasurarii unor capacitati strategice aditionale”, a spus purtatorul de cuvant. De la Beijing, chinezii – principalii aliati ai Coreei de Nord – au cerut ca toate partile sa evite escaladarea tensiunilor. “Salvgardarea pacii si stabilitatii in Asia de Nord-Est este in accord cu interesele tututor partilor”, a spus purtatorul de cuvant al ministrului chinez de Externe. “Speram ca toate partile sa actioneze cu precautie si sa evite escaladarea tensiunilor”.

 

Reactivarea propagandei

 

Inca de saptamana trecuta, Washingtonul si Seulul vorbeau despre posibilitatea desfasurarii de armament strategic in peninsula coreeana. Ca raspuns rapid, Sudul a decis sa reactiveze sistemul de propaganda la granita cu Nordul.

E vorba despre un sistem audio care emite din 11 locatii de-a lungul granitei profund militarizate dintre cele doua state. Sunetul poate propaga pana la 10 km distanta in teritoriul nord-coreean pe timp de zi si mai mult decat dublu pe timp de noapte.

 

Mai mult, anuntul Phenianului potrivit caruia ar fi testat saptamana trecuta o bomba cu hidrogen i-a determinat pe sud-coreeni sa apeleze la capacitatile militare ale aliatilor americani. In context, Statele Unite le-au cerut expres chinezilor – unii dintre putinii aliati pe care Phenianul ii are, alaturi de rusi – sa isi retraga sprijinul si cooperarea cu statul comunist nord-coreean. Secretarul de Stat american John Kerry a descutat joi, in acest sens, cu ministrul chinez de Externe, Wang Yi, ocazie cu care oficialul SUA a spus clar ca strategia Beijingului cu nord-coreenii nu a functionat, iar “afacerile uzuale nu mai pot continua”.

 

Phenianul, criticat de aliatii sai

 

Testarea unei bombe cu hidrogen de catre Coreea de Nord ingrijoareaza pana si putinii aliati pe care regimul de la Phenianul ii are. Recunoscut drept unul dintre cele mai inchise si dure regimuri dictatoriale, statul nord-coreean pare sa piarda chiar si sustinerea putinilor aliati pe care ii are pe glob. Recentul test nuclear anuntat de Phenian a atras criticile rusilor si ale chinezilor. Intr-o reactie rapida, Moscova a spus ca, daca va fi confirmat, testul cu o bomba de hidrogen reprezinta o violare grava a legilor internationale de catre Coreea de Nord.

 

Asemenea actiuni agita si mai mult situatia din peninsula coreeana, care e deja marcata de un potential foarte ridicat de confruntare politica si militara”, a transmis purtatorul de cuvant al ministerului rus de Externe, citat de Moscow Times.

 

Si chinezii s-au alarmat in urma testului cu o bomba de hidrogen anuntat de nord-coreeni. Beijingul si-a exprimat „opozitia ferma” si a anuntat ca va transmite un protest catre Phenian, potrivit Reuters. Chinezii si rusii se alatura, astfel, comunitatii internationale si Occidentului in condamnarea testului nuclear anuntat de nord-coreeni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22