Pierre Moscovici: Opțiunea desființării UE este reală și trebuie discutată

E.b. | 02.03.2017

Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice, a declarat că în Cartea Albă privind viitorul Uniunii Europene, prezentată miercuri de Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, se regăsește și opțiunea desființării blocului comunitar.

Pe aceeași temă

 

 

Iar această opţine, spune Moscovici, trebuie examinată la fel ca celelalte, transmite EFE, preluată de Agerpres.

 

"Putem continua în general la fel ca până acum, cu pași mărunți, să revenim la competențe mai naționale, să ne limităm la piața unică sau, de ce nu, să desființăm" UE, a spus Moscovici, precizând totodată că el nu dorește ca această ultimă opțiune să se materializeze, dar că ea "trebuie evaluată".

 

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut miercuri în plenul Parlamentului European un discurs în care a descris cinci scenarii posibile privind reforma proiectului european post-Brexit, care presupun fiecare niveluri diferite de integrare și merg de la limitarea acestuia la piața unică europeană și până la opțiunea care ar corespunde unei Europe federaliste.

 

Într-o declarație dată presei înaintea acestui discurs, ale cărui linii generale erau atunci deja cunoscute, Moscovici a spus că opțiunea pe care el o susține este "un impuls proeuropean pentru ca UE să fie capabilă să-și apere mai bine cetățenii, să-i protejeze mai bine, să avanseze către mai multă democrație și mai mult dinamism economic, în special în interiorul zonei euro".

 

"Europa va împlini 60 de ani și știm că are întrebări existențiale", prin urmare executivul comunitar "a dorit să-și onoreze responsabilitățile și să inițieze dezbaterea", a explicat el demersul privind examinarea opțiunilor posibile pentru o reformă a Uniunii Europene.

 

"Acum cetățenii noștri trebuie să dezbată, să se pronunțe (...) Această analiză a Comisiei Europene este aici pentru a permite fiecăruia să tragă propriile concluzii. Apoi fiecare va trebui să lupte pentru convingerile proprii", a continuat comisarul Moscovici.

 

El a amintit în acest context de campania pentru alegerile prezidențiale din țara sa, Franța, unde opiniile sunt împărțite între susținerea unei aprofundări a integrării europene și o limitare a acesteia.

 

Dar, în opinia sa, deși "este greu ca UE să devină un sistem federal", ar fi posibilă adoptarea "cel puțin a unor modalități federale de cooperare funcțională în domeniile migrației, securității, afacerilor externe și economiei". 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22