Plahotniuc ii forteaza mana lui Timofti. Cine e Pavel Filip, nominalizat ca premier

Tudor Despina | 15.01.2016

Dupa doua incercari ratate, majoritatea parlamentara controlata de Vlad Plahotniuc a reusit sa impuna o nominalizare de premier in fata presedintelui Timofti.

Pe aceeași temă

 

Mai putin de 24 de ore a durat nominalizarea lui Ion Paduraru la sefia Guvernului Moldovei, secretarul general al Presedintiei anuntandu-si retragerea in seara zilei de vineri. Paduraru a spus ca vrea sa evite, astfel, o confruntare cu majoritatea din Parlament care are propria nominalizare. In persoana lui Pavel Filip, el fiind a treia incercare a Partidului Democrat, dupa ce Timofti a respins de doua ori propunerea controversatului oligarh Vlad Plahotniuc.

 

Presedintele a anuntat vineri seara ca a decis sa semneze decretul de nominalizare a lui Pavel Filip la functia de premier al tarii. “Cel mai probabil luni dimineata vom incepe consultarile cu partidele. Ne vom stradui sa venim in Parlament intr-o perioada cat mai scurta, avand in vedere situatia creata”, a spus Filip, citat de ProTV Chisinau.

 

Potrivit presei de peste Prut, in nominalizarea majoritatii parlamentare difera doar numele, influenta fiind pastrata de Plahotniuc. Pavel Filip este perceput, de altfel, drept unul dintre apropiatii oligarhului. Paduraru l-a numit pe Filip o “solutie de compromis”.

 

Pavel Filip si-a facut studiile la Universitatea Tehnica din Moldova. El a intrat in politica in 2011, fiind numit la acel moment ministru al Tehnologiei Informatiei prin decret presidential. El a contribuit la elaborarea Strategiei Moldova Digitala 2020, potrivit publika.md.

 

Pana sa intre in Guvern, Filip a condus timp de trei ani Societatea pe Actiuni “TUTUN-CTC”. In perioada 2001-2008 a condus Societatea pe Actiuni “Bucuria”. Anterior a activat ca sef de sectie, inginer-sef si director general adjunct in cadrul aceleiasi companii. Politicianul e casatorit si are doi copii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22