Poliția din Hong Kong a folosit muniție de război. Un protestatar a fost împușcat în piept

Dora Vulcan | 01.10.2019

Un protestatar a fost împușcat în piept de forțele de ordine în cursul unui miting desfășurat marți la Hong Kong, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze.

Pe aceeași temă

Un bărbat a fost împușcat de poliție în Hong Kong, unde au loc noi proteste care au loc de Ziua Națională a Chinei, informează CNN.

O sursă din cadrul poliției a declarat că victima a fost împușcată în cartierul Tsuen Wan. Nu se știe dacă este vorba despre un protestatar, deși marți au avut loc manifestații în cartierul Tsuen Wan, și nu există informații nici despre starea acestuia.

Poliţia din Hong Kong a folosit marţi tunuri cu apă pentru a dispersa demonstranţii adunaţi în apropierea sediului guvernului local, informează Agerpres.

La Hong Kong, zeci de mii de oameni au sfidat o interdicţie dictată de poliţie şi au ieşit pe străzi pentru a-i cere şefei executivului local, Carrie Lam, să dea curs revendicărilor lor privind reforma, care au rămas în mare parte aceleaşi de la începerea protestelor, în luna iunie.

Furia manifestanţilor este îndreptată şi contra Beijingului, care celebrează marţi 70 de ani de regim comunist printr-o mare paradă militară. Puterea Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLA) a fost expusă integral la Beijing, la aniversarea celor 70 de ani de regim comunist. Aceeași forță militară ar putea fi folosită pentru a calma protestele din Hong Kong? Aceasta este o întrebare pe care mulți au început să o pună în orașul chinez semi-autonom, unde protestele antiguvernamentale fac furori de aproape patru luni, remarcă corespondentul CNN. Deși nu a existat încă niciun indiciu că Beijingul intenționează să desfășoare trupe pentru a restabili ordinea, teama unei eventuale intervenții a PLA a declanșat amintiri despre brutala intervenție, din „989, din Piața Tiananmen din 1989.

Dar o decizie de a pune cizme PLA pe străzile din Hong Kong ar fi „de neînchipuit de dăunătoare” orașului și economiei sale, a declarat Willy Lam, profesor adjunct la Universitatea Chineză din Hong Kong în august.

Piața bursieră s-ar prăbuși probabil, urmată de piața locuințelor. Ar putea urma un exod în masă.

Hong Kong poate solicita ajutor: guvernul din Hong Kong are dreptul legal de a solicita ajutor de la garnizoana PLA de peste 6.000 de soldați, dacă ordinea publică din spiralele din oraș scapă de sub control.

Dar, având în vedere legăturile strânse ale Hong Kong-ului cu China continentală, decizia de a le implementa s-ar putea răscula prin întreaga țară, într-un moment în care a doua cea mai mare economie a lumii este deja vulnerabilă din cauza războiului comercial cu Statele Unite.

Anterior, poliţia a lansat grenade cu gaze lacrimogene către manifestanţi în districtul Kowloon, unde aveau loc demonstraţii de amploare mai mică.

Protestele din Hong Kong au început în 9 iunie după adoptarea unei legi care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. Ulterior, actul normativ a fost suspendat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22