Politica SUA in Orientul Mijlociu: amenintare si complot, spune liderul suprem al Iranului

Tudor Despina | 24.11.2015

Politica Statelor Unite ale Americii in Orientul Mijlociu reprezinta o amenintare pentru rusi si iranieni, a spus liderul suprem de la Teheran. Ayatollahul Ali Khamenei a cerut o consolidare a relatiilor bilaterale intre cele doua state.

Pe aceeași temă

 

Declaratia a fost facuta de Khamenei in cadrul unei intalniri cu presedintele rus Vladimir Putin, luni, in capitala iraniana Teheran. Cum era de asteptat, dosarul sirian s-a aflat in centrul agendei bilaterale.

 

Teheranul acuza un complot american

 

Transformat intr-un veritabil razboi prin interpusi, conflictul din Siria concentreaza pe teritoriul statului din Orientul Mijlociu doua tabere: americanii alaturi de aliatii occidental, Turcia si statele arabe din Golf il vor plecat pe Bashar al-Assad de la Damasc, in timp ce liderul sirian beneficiaza de sustinerea Rusiei si a Iranului.

 

Americanii au un complot pe termen lung si incearca sa domine Siria si intreaga regiune”, a spus luni Ayatollahul Khamenei, punctand o amenintare in special pentru Moscova si Teheran. Liderul suprem iranian a argumentat ca americanii incearca sa atinga obiectivele militare esuate in Siria prin “mijloace politice”, facand referire la propunerile privind negocieri pentru pace.
 



(Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei / Foto: Reuters)
 

La scurt timp dupa atacurile asupra Parisului, in Noiembrie, americanii si rusii, alaturi de state europene si din Orientul Mijlociu, au cazut de acord la Viena pentru un proces politic in Siria. La Damasc ar urma sa aiba loc alegeri in decurs de doi ani, insa diferentele privind soarta lui Assad raman pe masa, arata Reuters.

 

Puterile globale nu trebuie sa isi impuna propria vointa politica in Siria, au cazut de acord Putin si Khamenei, potrivit unui purtator de cuvant de la Kremlin, citat de agentia Interfax. Intr-o prima vizita la Teheran din 2007 incoace, discutia de doua ore dintre presedintele Putin si Ayatollah a fost “fara precedent in istoria ambelor tari”, potrivit consilierului liderului suprem de la Teheran, Ali Akbar Khamenei, citat de agentia Fars.

 

Cooperare militara si nucleara

 

Ambii lideri s-au pronuntat pentru o consolidare a relatiilor bilaterale. Teheranul cauta o cooperare ridicata cu Moscova in domeniile energiei, bancar si de transport, a spus presedintele iranian Hassan Rouhani. Insa acestea nu sunt singurele segmente de interes pentru cele doua capitale.

 

Moscova a decis sa relaxeze o interdictie la exportul de echipamente si tehnologie nucleare catre Iran, dupa ce Teheranul a atins un compromis cu puterile globale in ce priveste programul nuclear, in Iulie 2015. Potrivit unui decret emis de Kremlin, firmele rusesti sunt autorizate acum sa exporte tehnologie si sa faciliteze consiliere financiara si tehnica in incercarea de a ajuta Iranul. Teheranul este recunoscut drept una dintre principalele capitale aliate ale Moscovei. Decretul a fost publicat luni, in ziua in care Vladimir Putin a ajuns in Iran pentru vizita oficiala.
 


(Presedintele iranian Hassan Rouhani / Foto: Reuters)
 

Decretul in cauza vizeaza trei puncte specifice: ajutor in modificarea centralei de imbogatire a uraniului de la Fordow, sprijinirea Teheranului in eforturile de export al uraniului imbogatit contra rezervelor de uraniu brut si asistenta in modernizarea reactorului de apa grea de la Arak. Decizia vine dupa un acord atins de sase puteri globale impreuna cu Teheranul in Iulie 2015, in urma caruia Iranul a acceptat sa deprecieze pe termen lung programul sau nuclear asupra caruia Occidentul suspecteaza ca avea ca scop construirea unei bombe nucleare.

 

Acordul atins in vara acestui an ridica sanctiunile internationale la care statul iranian a fost supus in ultima vreme in schimbul a cel putin zece ani de temperare a programului nuclear, ceea ce inseamna reducerea numarului de centrifuge folosite la imbogatirea uraniului si, de asemenea, reducerea stocurilor de uraniu imbogatit.

 

Tot luni, rusii au confirmat lansarea unui program de inarmare a regimului de la Teheran cu sisteme de racheta. Decizia vine dupa ce ambele state au semnat un contract in acest sens, in 9 Noiembrie. E vorba despre sistemul rusesc de racheta sol-aer S-300 pe care il va folosi si armata iraniana, acum ca rusii au decis sa le furnizeze aceasta tehnologie. Ambasadorul Iranului in Rusia a spus luni ca Moscova a inceput procedura de alimentare cu sisteme de racheta. “Iranul si Rusia au semnat un nou contract si procedura livrarii de rachete S-300 a inceput”, a spus ambasadorul iranian Mehdi Sanaei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22