Politico: Marii perdanți la europarlamentarele din 2019 sunt popularii și socialiștii europeni

Laurentiu Gheorghe | 21.05.2019

Potrivit sondajelor de opinie de dinaintea alegerilor analizate de Politco.eu, cele două mari familii politice din UE, Partidul Popular și Socialiștii Europeni vor pierde 48, respectiv 40 de mandate.

Pe aceeași temă

Cea de a treia forță politică va fi dată de „unificarea” mișcării liberale ALDE cu partidele progresiste, cum ar fi EnMarche a președintelui francez Emmanuel Macron și alte formațiuni noi din statele membre precum USR și PLUS, ca să dăm un exemplu românesc.

Prognoza rezultatelor pentru scrutinul europarlamentar, inclusiv cu europarlamentarii britanici, arată astfel:

După Brexit, cei 73 de britanici vor părăsi Parlamentul European, o parte a locurilor ocupate de aceștia urmând să fie redistribuite altor state, un al 33-lea europarlamentar român, de exemplu, urmând să se alăture colegilor români de la Bruxelles.

După Brexit-ul, programat pentru luna octombrie, mare parte dintre cele 73 de mandate de europarlamentari ale britanicilor vor fi redistribuite celorlalte state membre, România urmând să mai câștige un loc în PE, numărul europarlamentarilor români urmând să ajungă la 33.

Redistribuirea mandatelor după Brexit nu va schimba raportul de forțe din interiorul PE dar va majora diferența dintre PPE și PES.

Alegerile din mai 2019 vor confirma declinul formațiunilor tradiționale, mai accentuat în cazul PPE.

Potrivit acelorași sondaje, o ascensiune importantă o au formațiunile extremiste și populiste, coagulate în jurul vicepremierului italian Salvini și Marine Le Pen, dar și noua mișcare de reformă a Uniunii inițiată de Emmanuel Macron.

La alegerile europarlamentare din 26 mai, potrivit sondajelor (actualizate cu date la zi) doar 5 formațiuni politice din România vor accede în Parlamentul European: PSD, PNL, USR+PLUS, ALDE și ProRomânia.

În frunte- PSD și PNL par la egalitate, ambele cotate la 26% din opțiunile electorale. Alianța 2020 (coaliția USR+PLUS) are un scor previzionat de aproape 16%, ALDE și ProRomânia, puțin peste 9%, fiecare.

După redistribuirea voturilor, PSD va avea 9 mandate, PNL - 8, iar Alianța 2020 - 7.

În acest moment, UDMR și PMP sunt cotate sub pragul de 5%, restul formațiunilor înscrise în competiția europeană fiind cotate sub 1%.

Este de așteptat ca cei 4 europarlamentari ai ProRomânia să meargă la grupul S&D. Relația PSD cu grupul socialiștilor europeni este neclară, după ce liderii familiei politice europene au anunțat, încă de luna trecută, înghețarea relațiilor cu partidul lui Liviu Dragnea.

Și formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu va trebui să se reorienteze, liderul grupului ALDE european, Guy Verhofstadt, anunțând că nu va mai invita ALDE România să facă parte din noul grup politic care va rezulta după alianța cu EnMarche.

Contribuția românească la acest grup vine din partea Alianței 2020 (USR și Plus), care a anunțat deja afilierea politică europeană.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22