Pe aceeași temă
Conferinta, care a inceput duminica seara la hotelul Mandarin Oriental din Washington, este sponsorizata de influentul club donator Alianta Democratiei, si la ea ar fi luat parte liderii majoritatii sindicatelor importante si a grupurilor liberale, precum si favoritii stangii, cum ar fi liderul democratilor din Camera Reprezentantilor Nancy Pelosi, senatorul Elizabeth Warren si congresmenul Keith Ellison, co-presedintele Congressional Progressive Caucus, potrivit agendei de intalniri si a altor documente obtinute de Politico, citata de HotNews.ro.
Conferinta reprezinta prima intalnire majora a stangii institutionale dupa victoria socanta a lui Donald Trump in fata lui Hillary Clinton in alegerile prezidentiale de saptamana trecuta.
Politico sustine ca, avand in vedere invitatii, liberalii pun la cale "un razboi de transee total" impotriva lui Donald Trump care ar urma sa inceapa inca din prima zi de asumare a mandatului.
O parte din sesiunile conferintei au avut drept scop pregatirea pentru alegerile din 2017 si 2018, in timp ce altele s-au concentrat asupra respingerii planului pentru primele 100 de zile de mandat anuntat de presedintele ales Donald Trump. Pe agenda discutiilor, planul pentru primele 100 de zile este denumit "un atac terifiant asupra realizarilor presedintelui Obama - si asupra viziunii noastre progresiste pentru o natiune justa si echitabila", sustine Politico.
Cu toate acestea, intalnirile au loc intr-un context in care multi liberali isi reevalueaza abordarea fata de politica - si rolul Aliantei Democratiei, sau DA, cum este cunoscut clubul in cercurile de finantare democrate.
In ultimul deceniu, DA, donatorii sai si grupurile beneficiare au avut o contributie importanta la modelarea institutiilor stangii, inclusiv prin orientarea unora dintre organizatiile lor cheie in jurul lui Clinton, fundamentandu-si strategia in jurul ideii ca minoritatile si femeile constituie asa-numitul "electorat american in crestere", care ar putea inclina alegerile in favoarea democratilor.
"Insasi DA ar trebui pusa in discutie", a declarat un strateg democrat care a fost activ in cadrul grupului si care a participat la conferinta. "Poti sa argumentezi ca nu e mai mult decat un club social pentru o mana de donatori albi bogati si reprezentanti ai sindicatelor unde beau vin si citesc memorii, in timp ce Partidul Democrat arde in jurul lor".
Un alt membru activ al DA inca de la infiintarea sa a respins notiunea ca grupul - sau stanga, in general - ar trebbui sa isi reorienteze complet abordarea fata de politica.
"Nu ar trebui sa invatam lectia gresita din aceste alegeri", a declarat acesta, indicand faptul ca Hillary Clinton este favorita in votul popular iar Trump a primit mai putine voturi decat nominalizarea republicana anterioara, Mitt Romney.
"Avem nevoie ca oamenii sa voteze in numar mai mare. Pentru ca asta sa se intample, avem nevoie de candidati care sa ii inspire sa mearga la vot in Ziua Alegerilor".
Insa Gara LaMarche, presedintele DA, le-a spus duminica seara donatorilor adunati la Mandarin pentru o cina de primire ca sunt necesare unele reevaluari.
Potrivit unor declaratii transmise Politico, LaMarche a spus ca "nu pierzi alegerile pe care se presupunea ca o sa le castigi, cu atat de multe in joc, fara sa faci cateva greseli mari, in presupozitii, strategie si tactici".
LaMarche a adaugat ca reevaluarea "trebuie sa aiba loc fara invinuiri si fara aratat cu degetul, indiferent de frustrarea si furia pe care unii dintre noi o simt fata de proprii noastri aliati in aceste eforturi".
"Este un proces pe care nu trebuie sa il grabim, iar intre timp ne pegatim sa rezistam administratiei Trump", a aratat presedintele DA.
LaMarche le-a trimis, saptamana trecuta, prin e-mail donatorilor ca intalnirea va incepe procesul de evaluare "a pasilor pe care ii vom lua impreuna pentru a rezista atacurilor care vin si pentru a recastiga puterea, incepand cu statele, in 2017 si 2018."
Pe langa sesiunile axate pe protejarea programului Obamacare si a altor piloni ai mostenirii lui Obama in fata tentativelor de dezmembrare facute de presedintele ales Trump, ordinea de zi a inclus sesiuni pe tema regandirii procesului de sondare si abordarea stangii pentru castigarea votului clasei muncitoare, precum si sesiuni in care s-a subliniat importanta canalizarii fondurilor catre luptele legislative din statele in care republicanii au castigat victorii mari saptamana trecuta, arata sursa citata.