Politico: Ziua Dictatorilor la ONU. Deschiderea aparține autocraților Bolsonaro, Sisi și Erdogan

Dora Vulcan | 24.09.2019

Marți, liderii ai lumii vor lua cuvântul în cadrul sesiunii plenare a Adunării Generale a ONU. Sesiunea plenară a fost precedată luni de un Summit destinat schimbărilor climatice.

Pe aceeași temă

Sesiunea de discursuri naționale va începe în jurul orei 16 (ora României) și este deschisă de președintele Braziliei, Jair Bolsonaro. Discursul lui Bolsonaro este urmat de cel al președintelui american, Donald Trump.

După președintele Braziliei și al SUA, vor susține discursul național președintele Egiptului, Abdel Fattah Al Sisi și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan.

Deși este o cutumă respectată de zeci de ani, ordinea în care vorbesc primii patru lideri i-a făcut pe cei de la Politico să titreze „Ziua Dictatorilor la ONU, de la Bolsonaro la Sisi sau Erdogan, discursurile sunt deschise de lideri autocrați.”

Tema acestei sesiuni este "Stimularea eforturilor multilaterale pentru eradicarea sărăciei, educaţia calitativă, acţiune climatică şi incluziune".

Dincolo de discuțiile despre schimbările climatice, este de așteptat ca în marja summitului să fie tratate și tensiunile din Orientul Mijlociu, după atacurile recente asupra câmpurile petroliere din Arabia Saudită, despre care americanii susțin că au fost orchestrate de iranieni.

Un punct important pe agenda discursurilor la ONU este conflictul dintre SUA și Iran. Donald Trump a anunțat că în discursul pe care îl va susține marți va vorbi despre sancțiunile impuse Iranului dar și despre alte aspecte economice, probabil, cu precădere despre relația tensionată cu China. La ultimele două sesiuni plenare la care a participat în anii precedenți, discursul lui Donald Trump s-a concentrat pe suveranitate și măsurile necesare pentru întărirea suveranității, dar și pe conflictele pe care SUA le are cu țări precum Venezuela sau Iran.

Primul discurs la ONU va fi susținut de președintele de extremă dreapta din Brazilia, Jair Messias Bolsonaro. Acesta este un aspru contestatar al schimbărilor climatice, fiind totodată și unul dintre cei mai contestați lideri modiali.

Guvernul brazilian a fost aspru criticat în ultimele săptămâni de comunitatea internaţională ca urmare a creşterii defrişărilor şi a incendiilor din Amazonia.

Discursul național al României va fi susținut de președintele Klaus Iohannis, miercuri.

Klaus Iohannis va reitera angajamentul țării noastre față de guvernanța multilaterală în gestionarea principalelor provocări globale, precum și evidențierea rezultatelor înregistrate de România în favoarea multilateralismului pe durata exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene.

După Summit ONU privind Acţiunea Climatică, Ministerul de Externe a anunțat că România se va alătura unor iniţiative concrete de luptă împotriva efectelor schimbărilor climatice, răspunzând unui apel în acest sens lansat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, către statele membre.

Rusia nu va fi reprezentată la cel mai înalt nivel de președintele său, Vladimir Putin, care, la fel ca în anii precedenți, va lipsi. De asmenea, cel mai probabil vor lipsi și președintele Chinei, Xi Jinping, precum și cel al Venezuelei, Nicolas Maduro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22