Politolog: NATO, fără resurse. România să se alieze cu țările din Est, ca să se apere de Rusia

Dora Vulcan | 25.09.2017

Cunoscutul expert în geopolitică spune pentru „România liberă“ că trebuie să privim spre Rusia ca spre „o potențială amenințare“, care deocamdată „nu este nici atât de periculoasă ca în trecut și nici cât ar putea fi în viitor“.

Pe aceeași temă

 

 

 

Pentru România, în acest moment, cea mai mare amenințare “nu este nici politică, nici militară“, ci  economică, spune cunoscutul analist într-un interviu acordat României libere.

 

Urmează o nouă criză care se va suprapune recesiunii ce va lovi Statele Unite în perioada următoare. Când a enumerat prioritățile asupra cărora ar trebui să se concentreze Bucureștiul, analistul american a avertizat România că NATO nu mai are suficiente resurse, iar angajamentul militar al membrilor Alianței nu mai e ca altădată. Astfel, pentru a-și asigura viitorul, țara ar trebui să se gândească la o alianță cuprinzătoare cu statele din Europa de Est.

 

George Friedman, 68 de ani, politolog și analist american, fondatorul Stratfor (1996-2015) și al portalului „Geopolitical Futures“ (2015), este autorul unor volume celebre: „Următorii 100 de ani. Previziuni pentru secolul XXI“ (2009, Ed. Litera); „Puncte de presiune. Despre viitoarea criză din Europa“ (2016, Ed. Litera); „The Future of War“ (Viitorul războiului, 1996).

 

„Șansele unui război (cauzat de Coreea de Nord – n.r.) au scăzut“

 

„România liberă“: Toate provocările Coreii de Nord din ultima vreme ar putea duce la un război regional sau chiar mai mult decât atât?

 

George Friedman: Șansele unui război au scăzut după ce Coreea de Sud a refuzat să arunce peninsula într-un conflict. Această logică o aduce mai aproape de Coreea de Nord și poate reconfigura balanța de putere în regiune între China, Japonia și alte state. În același timp, poziția Coreii de Sud a pus Statele Unite într-o postură nouă și foarte dificilă (președintele sud-coreean a insistat asupra soluției diplomatice după ce Donald Trump afirmase că dialogul „nu este o soluție“ în relația cu regimul comunist de la Phenian, iar mai apoi ministrul american al Apărării a declarat că SUA au „numeroase opțiuni militare“ pentru a apăra Coreea de Sud și Japonia – n. red.). Există, așadar, un mare grad de incertitudine, rezultat din situația actuală și care ar putea duce la alte conflicte.

 

„Trebuie să privim spre Rusia ca spre o potențială amenințare“

 

Credeți că Rusia este o amenințare pentru vecinii ei?

 

Toate națiunile sunt potențiale amenințări pentru vecinii lor. Întrebarea fundamentală este cât de mare este puterea lor. În cazul Rusiei, aceasta are un interes strategic în zona-tampon care o desparte de Occident (statele baltice, Belarus și Ucraina). În mod particular, Ucraina este importantă pentru Rusia, dar nu are suficientă putere militară pentru a pune mâna pe ea și în mod sigur nu vrea să plătească prețul ocupației. Deci va încerca să administreze lucrurile în așa fel încât să folosească în Ucraina mijloace politice și procedee ascunse. Trebuie, ca atare, să privim spre Rusia ca spre o potențială amenințare, dar pe moment această amenințare nu este nici atât de periculoasă ca în trecut și nici cât ar putea fi în viitor.

 

„Acum, Rusia este într-o poziție defensivă“

 

Spuneți că, pentru moment, Rusia nu e periculoasă, dar care sunt țintele ei? Unde ar vrea să ajungă?

 

Rusia are trei obiective strategice: în primul rând, să-și asigure integritatea teritorială împotriva revoluțiilor colorate. Al doilea obiectiv ar fi să încerce să aibă o economie viabilă pentru a face față declinului prețului petrolului. A treia țintă este să-și stabilizeze frontierele vestice și, într-o măsură mai mică, regiunea caucaziană împotriva oricăror amenințări care ar putea apărea acolo. În acest moment, din motive economice și strategice, Rusia este într-o poziție defensivă.

 

„România ar trebui să fie prudentă cu Rusia“

 

Recent, Rusia a organizat exerciții militare impresionante în Belarus, Abhazia și Transnistria pentru a răspunde în acest fel exercițiilor comune NATO. S-ar putea pune întrebarea cine pe cine provoacă?

 

interviul integral în România liberă

 

 

foto România liberă

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22