Polonia a arestat un oficial guvernamental acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

Redactia | 27.03.2018

Serviciile secrete poloneze au reținut un oficial guvernamental sub acuzația de spionaj în favoarea Rusiei. Acesta transmitea informații clasificate Moscovei referitoare la eforturile Poloniei de a pune în roate proiectului construirii gazoductului Nord Stream 2.

Pe aceeași temă

 

 

Reuters relatează că oficialul, identificat ca Marek W., răspundea de proiectele energetice și livra informații despre planurile Varșoviei de blocare a proiectului Nord Stream 2 unui ofițer de infomații rus sub acoperire ca personal diplomatic la Ambasada Rusiei.

 

Țara central europeană, împreună cu Ucraina și cele trei state baltice, este adversarul cel mai vocal al Nord Stream 2, susținând că va crește dependența Europei de gazul rusesc.

 

Recent, cancelarul german Angela Merkel și premierul polonez Mateusz Morawiecki au prezentat poziții divergente de Nord Stream 2, care va livra gazul rusesc în Germania, ocolind Ucraina.

 

Potrivit cancelarului Merkel, Nord Stream 2 va diversifica livrările de gaze naturale la nivel european, dar Morawiecki - și mulți alți oficiali europeni de rang înalt - consideră că va aprofunda doar dependența UE de gazul rusesc.

 

În ianuarie, Morawiecki a cerut Washingtonului să impună sancțiuni proiectului Nord Stream 2, ceea ce era în acord cu opinia fostului secretar de stat Rex Tillerson despre acest proiect pe care îl percepea ca o amenințare la adresa securității energetice europene.

 

Polonia ia deja măsuri pentru a-și reduce dependența de gazul rusesc, deoarece încearcă să blocheze proiectul. Anul trecut a semnat un contract de furnizare de gaze naturale lichefiate pe cinci ani cu Centrica, pentru gazele care urmează să fie livrate de la terminalul Sabine Pass Cheniere Energy și are în vedere mai multe oferte ca aceasta pentru a-și diversifica aprovizionarea cu gaz.

 

În același timp, Germania are nevoie urgentă de cantități mai mari de gaze naturale, deoarece intenționează să elimine treptat centralele electrice pe cărbune, precum și pe cele nucleare.

 

Cea mai mare economie a Europei este deja cel mai mare client al Gazprom din Europa. Nord Stream 2 va mări cantitatea totală de gaze către Europa cu mai mult de 50 de miliarde de metri cubi anual, din care majoritatea vor merge direct în Germania.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22