Polonia a retras cererea de activare a Articolului 4 din Tratatul NATO. Racheta a fost ucraineană

L. G. | 16.11.2022

După mai multe analize și după ce s-au colectat mai multe date despre traiectoria rachetelor, Polonia a decis retragerea cererii de activare a Articolului 4. Racheta ar fi fost una ucraineană.

Pe aceeași temă

Un avion NATO care survola spaţiul aerian polonez a urmărit traiectoria rachetei care a explodat pe teritoriul Poloniei marţi, 15 noiembrie, ucigând două persoane, a relatat miercuri CNN, care citează ca sursă un responsabil militar al Alianţei Nord-Atlantice neidentificat, potrivit EFE.

„Informaţiile serviciilor secrete cu datele radar (ale rachetei) au fost furnizate NATO şi Poloniei", a adăugat laconic acelaşi responsabil militar al NATO postului de televiziune citat.

Președintele american Joe BIden a informat aliații NATO și liderii G7 că explozia din Polonia a fost provocată de o rachetă de apărare aeriană ucraineană, a declarat o sursă NATO pentru Reuters.

Avioanele NATO efectuează o supraveghere permanentă în jurul Ucrainei de când a început invazia rusă la 24 februarie. Potrivit CNN, oficialul NATO nu a spus cine a lansat racheta şi nici de unde a fost trasă.

0

Articolul 4 din tratatul NATO acoperă scenariul în care un stat membru se simte ameninţat de o altă ţară sau de o organizaţie teroristă.

Clauza din tratat prevede: "Părţile se vor consulta ori de câte ori, în opinia oricăreia dintre ele, integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea uneia dintre părţi este ameninţată".

Cele 30 de state membre încep apoi consultări oficiale la cererea membrului ameninţat. Discuţiile analizează dacă există o ameninţare şi cum să o contracareze, iar deciziile sunt luate în unanimitate.

Cu toate acestea, articolul 4 nu înseamnă că vor exista presiuni directe pentru a acţiona. Acest mecanism de consultare a fost declanşat de mai multe ori în istoria NATO. Un exemplu este cel de acum un an, când soldaţi turci au fost ucişi într-un atac dinspre Siria. În acel caz, NATO a decis să se consulte, dar nu a luat nicio măsură.

****

De la crearea NATO în 1949, articolul 4 a fost invocat de șapte ori și veți vedea mai jos că războiul total nu este răspunsul implicit:

- La 24 februarie 2022, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia au solicitat organizarea de consultări în temeiul articolului 4, ca urmare a invaziei rusești în Ucraina.

- La 26 iulie 2015, Turcia a formulat aceeași cerere în urma atacurilor teroriste și pentru a-și informa aliații cu privire la măsurile pe care le lua

- La 3 martie 2014, Polonia a invocat acest articol în contextul creșterii tensiunilor în Ucraina ca urmare a acțiunilor agresive ale Rusiei

- În 2012, Turcia a invocat-o de două ori - o dată în iunie, după ce unul dintre avioanele sale de luptă a fost doborât de apărarea aeriană siriană, și în octombrie, când cinci civili turci au fost uciși de bombardamentele siriene. În noiembrie, NATO a fost de acord cu cererea Turciei de desfășurare a rachetelor Patriot ca măsură defensivă

- La 10 februarie 2002, Turcia a invocat articolul ca urmare a conflictului armat din Irakul vecin. NATO a convenit asupra unui pachet de măsuri defensive și a desfășurat Operațiunea Display Deterrence

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22