Polonia și Ungaria acceptă condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept

Laurentiu Gheorghe | 10.12.2020

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a anunțat joi că Ungaria și Polonia au acceptat introducerea mecanismului privind corelarea fondurilor europene de statul de drept.

Pe aceeași temă

Mureșan a scris pe Facebook că adoptarea la timp si intrarea in vigoare a bugetului multianual al Uniunii Europene pentru următorii 7 ani nu mai este in pericol.

Anunțul oficial privind acordul pe mecanism va fi făcut în reuniunea Consiliului European de vineri programată să înceapă la ora 14.00, ora României, a scris Siegfried Mureșan pe pagina de Facebook.

De asemenea, europarlamentarul PNL a explicat care sunt pașii pentru adoptarea bugetului multianual al UE:

  • Mâine dimineață reprezentanții permanenți ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene vor confirma acordul pe Bugetul Multianual al Uniunii Europene 2021 - 2027 și pe mecanismul privind corelarea fondurilor europene de statul de drept. După ce ambasadorii confirmă acordul pe cele două documente, ele vor fi trimise în Parlamentul European.

  • Noi vom vota imediat cele două acorduri, la începutul săptămânii viitoare în Comisia pentru bugete a Parlamentului European și miercuri în plenul Parlamentului European.

  • Acordul pe buget include toate fondurile europene obținute pentru România la Consiliul European din luna iulie. În plus, include câteva creșteri de fonduri la programe europene obținute de Parlamentul European de pe urma cărora va beneficia și România. Este vorba de creșteri pentru Programul de burse Erasmus+, Programul European de Sănătate, consolidarea frontierei externe a Uniunii Europene.

  • După votul în Parlamentul European, acordul final va fi trimis la Consiliul de Miniștri ai Uniunii Europene unde va fi adoptat în unanimitate până la finalul anului. În momentul acela, Bugetul multianual al Uniunii Europene pe următorii 7 ani devine literă de lege.

Odată ce aceste lucruri se întâmplă, rezultatele vor fi următoarele:

  1. Bugetul Uniunii Europene pe următorii 7 ani intră în vigoare la 1 ianuarie 2021 exact așa cum a fost prevăzut, iar banii vor începe să vină în România.

  2. Corelarea fondurilor europene cu statul de drept va deveni literă de lege și va intra în vigoare tot de la 1 ianuarie 2021 pentru toate fondurile europene (atât fondurile din Bugetul Multianual al Uniunii Europene, cât și fondurile din Mecanismul de Redresare și Reziliență).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22