Popularii europeni au rupt înțelegerea Merkel-Macron și-l vor pe Manfred Weber președinte al CE

Laurentiu Gheorghe | 01.07.2019

Partidul Popular European a respins noua metodă de repartizare a funcțiilor de conducere a UE propus de președintele francez Emmanuel Macron și care l-ar fi dat lui Frans Timmermans șefia Comisiei Europene

Pe aceeași temă

„PPE respinge acordul care este propus. Este mort. Nu va fi niciun acord in aceasta seara", a declarat pentru AFP unul din negociatori sub acoperirea anonimatului, la finalul unei reuniuni a liderilor europeni membri ai PPE organizate la Bruxelles înainte de summit.

„Niciunul din liderii din PPE nu a acceptat acordul care a fost negociat la Osaka (cu ocazia summitului G20 - n.r.)", a confirmat premierul irlandez, Leo Varadkar, membru al PPE.

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans, propunerea socialiștilor europeni, devenise principalul favorit pentru șefia Comisiei Europene înainte ca liderii Uniunii să se reunească pentru a decide ocupanții celor mai importante poziții din blocul european.

PPE revendica din nou presedintia Comisiei Europene si doreste sa il numeasca in aceasta functie pe candidatul sau, germanul Manfred Weber. "Numele lui Weber este in continuare pe masa", a subliniat Leo Varadkar.

În cadrul negocierilor de la Osaka, PPE acceptase sa renunte la presedintia Comisiei Europene si sa sprijine candidatura pretendentului social-democrat, olandezul Frans Timmermans, cu conditia sa obtina presedintiile Parlamentului European si Consiliului European.

Însă grupul liberalilor din PPE s-a opus înțelegerii, dar și unii dintre liderii prezenți duminică seara la întrunirea de la Bruxelles. "PPE ca partid a castigat alegerile si trebuie sa obtina presedintia Comisiei Europene", a sustinut si premierul croat, Andrej Plenkovic.

Propunerea respinsa de PPE prevedea desemnarea lui Frans Timmermans la presedintia Comisiei Europene, alegerea lui Manfred Weber (PPE) in fruntea Parlamentului European, atribuirea Consiliului European unui liberal si desemnarea unui membru al PPE in functia de sef al diplomatiei europene.

Presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat intr-o scurta conferinta de presa, duminica seara, ca noul lider al Comisiei Europene trebuie desemnat dupa metoda spitzenkandidat, la fel cum s-a intamplat si in cazul lui Jean-Claude Juncker, actualul sef al CE. Cu alte cuvinte, liderul Comisiei ar urma sa fie candidatul grupului castigator in alegeri, in cazul de fata Manfred Weber.

Alte surse din alte familii politice au spus că grupurile se zbat acum pentru realizarea unui nou plan, inclusiv unul prin care pentru importantul post european să fie propusă liberala Margrethe Vestager. Alte surse au afirmat că inclusiv negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, a revenit în jocul pentru șefia CE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22