Pe aceeași temă
Membrii PPE trebuie să aleagă o sancțiune pentru Fidesz, care poate pleca de la o suspendare din cadrul familiei politice europene, până la excluderea sa definitivă.
O hotărâte este aşteptată miercuri seara, în urma acestei reuniuni de la Bruxelles.
Unii se tem că o excludere a „copilului teribil” al PPE - o premieră în istoria acestei formaţiuni, cea mai importantă în Parlamentul European (PE) - ar putea deschide calea unei sciziuni între Estul şi Vestul continentului.
Treisprezece partide membre sunt chemate să voteze dacă Fidesz va rămâne membru al PPE după ce a distribuit afişe în care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este prezentat ca o marionetă mânuită de miliardarul George Soros pentru a sprijini imigraţia necontrolată în Ungaria.
Mizele sunt ridicate pentru ambele părţi. Pierderea eurodeputaţilor Fidesz – în prezent, 12 – ar putea costa PPE poziţia de cel mai mare partid din Parlamentul European după alegerile din mai. Mai grav chiar, alte partide ar putea urma acelaşi traseu.
Pentru Orban însă, apartenenţa la un grup din care fac parte Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului german Angela Merkel şi partide de guvernământ venerabile din Olanda, Belgia şi ţări scandinave îi oferă acces la centrele de putere de pe continent şi o respectabilitate care altor populişti le lipseşte.
Ei sunt îngrijoraţi, totodată, să-l vadă aruncându-se în braţele vicepremierului italian Matteo Salvini, ministru de Interne şi totodată liderul Ligii (extremă dreapta). Acesta este motivul preferării unei suspendări faţă de o excludere.
Capul listei PPE în alegerile europene Manfred Weber a sporit, la rândul său, presiunile asupra lui Orban, într-o vizită, săptămâna trecută, la Budapesta. Orban a devenit o sursă de jenă tot mai mare pentru german, care candidează pentru postul de președinte al Consiliului European.
În 2000, partidul conservator austriac ÖVP al cancelarului Wolfgang Schüssel a fost suspendat din aprilie în iunie din instanţele PPE, după ce a format o coaliţie guvernamentală cu populiştii din cadrul FPö al lui Jörg Haider.
Hotărârea urmează să fie luată de către Adunarea politică a PPE, din care fac parte preşedintele Daul, cei zece vicepreşedinţi, preşedinţii de onoare, secretarul general şi trezorierul, conducerea grupului parlamentar din PE şi un reprezentant al fiecărui partid membru.
Orban va putea să-şi apere poziţia în faţa celor 261 de delegaţi, care se vor exprima prin vot cu buletin secret. Este necesară o majoritate simplă.
În pofida faptului că această opţiune pare puţin probabilă, o decizie ar putea să fie, de asemenea, amânată la viitoarea adunare politică a PPE, în perioada 8-9 aprilie.
Există însă semnale că calculele se schimbă şi pentru Orban: presa proguvernamentală din Ungaria a cerut Fidesz ca mai bine să iasă din PPE decât să suporte negocieri „umilitoare”.
„Toate semnalele care vin de la Budapesta sugerează că ei ţintesc o ruptură”, a declarat Andreas Nick, omul de legătură al CDU pe relaţia cu Ungaria din parlamentul german. „S-ar părea că ei chiar cer să fie daţi afară”, a observat el.
Nick a descris o întâlnire cu un responsabil al Fidesz, care l-a întrebat dacă „a primit şi el bani de la George Soros”, după ce îşi exprimase sprijinul faţă de CEU. „I-am arătat uşa”, a adăugat germanul.
Orban a vorbit despre virarea PPE spre dreapta. Dacă aceasta va eşua, el a sugerat că Fidesz ar putea forma o alianţă cu Partidul Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia.
Annegret Kramp-Karrenbauer, președintele CDU (partidul condus în ultimii ani de Angela Merkel) a cerut miercuri suspendarea Fidesz, partidul lui Viktor Orban, din Partidul Popularilor Europeni, transmite Reuters.
Kramp-Karrenbauer a făcut declarația înaintea ședinței decisive a PPE de miercuri, în Bruxelles, unde popularii europeni vor vota cererea de excludere a Fidesz, depusă de 12 partide membre.
Șefa conservatorilor germani a spus că suspendarea Fidesz ar fi coluția cea mai bună până când ”încrederea în partidul lui Orban va fi recâștigată”.
Mai multe partide membre PPE au cerut excluderea Fidesz din cauza nerespectării statului de drept.