Poroșenko: “A crescut riscul unui război ruso-ucrainean. Germania, ținta propagandei ruse"

Tudor Despina | 03.02.2016

Federația Rusă face pregătiri intense pentru război, susține președintele Ucrainei. Kievul spune că Moscova nu a respectat niciun punct din acordul de la Minsk.

Pe aceeași temă

 

Prezent la începutul acestei săptămâni în Germania, în cadrul unei vizite oficiale, președintele ucrainean a tras câteva semnale de alarmă în privința comportamentului rușilor în estul continentului. Moscova nu a aplicat “nici măcar un singur punct” din acordul de la Minsk, în ce privește încetarea focului în zona separatistă pro-rusă.

 

Petro Poroșenko a declarat pentru cotidianul Bild că riscul unui război deschis ruso-ucrainean e mai ridicat decât era acum un an. Liderul de la Kiev a mai vorbit și despre un război informațional pe care Moscova îl duce împotriva Germaniei, potrivit Reuters.

 

Rușii își întăresc prezența militară la granița cu Ucraina, a continuat Poroșenko. “Pericolul unui război deschis este mai mare decât anul trecut. Rusia face pregătiri de război importante”, a spus liderul Ucrainei.

 

Deși de la Kremlin nu au venit comentarii privind o politică de dezinformare dusă în Germania, propaganda rusească în Occident beneficiază recent de o atenție specială. Alianța Nord-Atlantică are în lucru un proiect pentru utilizarea de tactici militare specifice în cadrul unui nou directorat de comunicare NATO, ca răspuns la intensificarea propagandei Moscovei în vest.

 

Este cea de-a doua inițiativă de acest fel. Anul trecut, Uniunea Europeană a înființat o direcție special pentru combaterea campaniei propagandistice a Federației Ruse. Acum, NATO are în vedere, de asermenea, contracararea propagandei ruse desfășurate în Occident prin intermediul mass-media, social-media și alte metode pentru diseminarea informației.

 

De altfel, prezența personalului militar rus în Ucraina a fost confirmată chiar de Vladimir Putin. La finalul anului trecut, liderul de la Kremlin spunea că, deși Moscova nu a desfășurat trupe obișnuite în Ucraina, “Noi nu am spus niciodată că nu există oameni acolo (în estul Ucrainei – n.r.) care purtau misiuni certe, incluzând și sfera militară”, spunea Putin acum mai bine de o lună.

 

Iar un raport al Națiunilor Unite publicat la începutul lunii Decembrie 2015 sublinia că suspendarea legii, tortura și crimele continuă să se impună în regiunile separatist din estul Ucrainei. Raportul vorbea și despre un flux de luptători străini care intră în continuare în Ucraina, fiind vorba în unele cazuri de “militari ruși retrași din activitate”.

 

Situația din Ucraina rămâne unul dintre cele mai delicate subiecte pe care Occidentul trebuie să le administreze. Cu un conflict separatist susținut de Moscova și semi-înghețat și cu anexarea abuzivă a Peninsulei Crimeea acum aproape doi ani, Ucraina reprezintă, alături de Siria și criza refugiaților, triunghiul critic al Uniunii Europene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22