Portugalia, trei zile de doliu naţional: Cel puțin 39 de morţi în urma incendiilor

E.b. | 17.10.2017

Portugalia a decretat trei zile de doliul național în memoria celor cel puțin 36 de victime provocate de incendiile de vegetație de pădure care au făcut trei morți și în Spania.

Pe aceeași temă

  

În cursul nopții de luni spre marți, aproximativ 3.600 de pompieri au făcut eforturi pentru a stinge circa 50 de focare încă active.

 

Cel puțin 39 de persoane și-au pierdut viața în aceste incendii de pădure care au devastat Portugalia și regiunea spaniolă vecină Galicia, flăcările fiind întețite de secetă și de vântul puternic determinat de trecerea uraganului Ophelia, conform AFP, preluată de Agerpres.

 

Aceste incendii au ucis 36 de persoane în centrul și nordul Portugaliei unde șapte persoane sunt în continuare declarate dispărute, iar alte trei au murit în Galicia, în nord-vestul Spaniei, potrivit autorităților ambelor țări.

 

"Încă există echipe pe teren" care încearcă să stabilească un bilanț final, a indicat purtătorul de cuvânt al Protecției civile portugheze, Patricia Gaspar precizând că un copil de o lună se numără printre persoanele decedate.

De asemenea, cele câteva sute de incendii care s-au declanșat duminică și luni au lăsat în urmă 63 de răniți, dintre care 16 în stare gravă, majoritatea civili, dar și pompieri.

Portugalia a cunoscut la mijlocul lunii iunie cel mai mortal incendiu de pădure din istoria sa, care a provocat 64 de morți și peste 250 de răniți în regiunea Pedrogao Grande, în centrul țării.

 

''După acest an, nimic nu ar trebui să rămână la fel ca înainte'', a declarat prim-ministrul Antonio Costa de la reședința sa oficială. El a reafirmat hotărârea de a se evita alte tragedii printr-o ''reformă fundamentală'' privind amenajarea forestieră și lupta contra incendiilor.

 

Dintre cele cincisprezece incendii considerate ''importante'' luni seara, cel mai îngrijorător a făcut ravagii în Lousa (centru), unde pompierii s-au poziționat la poalele dealului și au încercat să oprească înaintarea flăcărilor către localitatea Cabanoes, a constatat un jurnalist al AFP.

 

În ciuda scăderii temperaturilor și a ploii prognozate marți, Protecția civilă a decis prelungirea stării de alertă roșie instaurată duminică dimineață.
Autoritățile din regiunea spaniolă Galicia, care au declarat trei zile de doliu regiona
l, au anunțat luni seară că mai existau aproximativ cincisprezece focare active care puteau reprezenta un risc pentru populație și locuințe.

 

Portugalia a înregistrat duminică 524 de incendii sau focare, cele mai multe din 2006 până acum. Confruntată luni cu 200 de noi incendii, această țară a solicitat ajutor partenerilor săi din Uniunea Europeană. Italia a intervenit cu două avioane pentru stingerea incendiilor.

 

În Galicia, doi oameni au pierit în autoturismul lor în apropiere de Nigran în timp ce încercau să scape de flăcări, iar un bărbat în vârstă a fost găsit mort într-un hangar din spatele casei sale din Carballeda de Avia, precizează sursa citată.

 

Șeful Guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a susținut luni că majoritatea acestor incendii mortale a fost provocată de incendiatori. "Ceea ce trăim aici este ceva ce nu se produce întâmplător, acest lucru a fost provocat", a declarat el în timpul unei vizite în Galicia, regiunea sa natală. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22