Portul Izmail de pe brațul Chilia, la granița cu România, atacat cu drone lansate de pe Marea Neagră

Redactia | 02.08.2023

La doar 15 km de Tulcea, portul Izmail a fost atacat marți noapte cu drone lansate de pe Marea Neagră, care au lovit infrastructura și au incendiat instalații industriale în regiunea Odesa din Ucraina.

Pe aceeași temă

De asemenea, capitala Kiev a fost vizată de un atac masiv cu drone, dar toate au fost doborâte, provocând însă unele pagube materiale, a anunțat armata ucraineană.

Drone ruseşti au explodat miercuri dimineață peste instalaţiile portuare şi de depozitare a cerealelor din sudul regiunii de coastă ucrainene Odesa, dând foc unora dintre ele, a scris guvernatorul regional Oleh Kiper pe aplicaţia de mesagerie Telegram, relatează Reuters.

„În cursul nopţii, inamicul a îndreptat drone de atac spre sudul regiunii Odesa. În urma atacului, au izbucnit incendii la instalaţiile portului şi infrastructurii industriale din regiune, iar un lift a fost avariat. Toate serviciile relevante lucrează la faţa locului”, a anunţat Oleh Kiper

Nu au fost raportate victime, a precizat guvernatorul.

Atacurile cu drone asupra portului ucrainean Izmail din noaptea de 1 spre 2 august au lovit sediul Administraţiei Portuare din Izmail, Gara fluvială din Izmail, dar şi un depozit de combustibil, susțin surse pentru Agerpres.

Dronele au fost lansate din Marea Azov, prin Marea Neagră, şi au vizat obiectivele infrastructurii portuare şi industriale din regiune.

Ținta principală a dronelor rusești a fost reprezentată de un depozit de combustibili, care se presupune că era întrebuințat de Forțele Armate ale Ucrainei. În urma incendiului, acesta a ars complet, fără ca pompierii să poată face față luptei cu flăcările.

Pe de altă parte, martori oculari spun că cel puțin 8 drone rusești au lovit complexul portuar Izmail.

Izmail este un port-cheie din care grânele ucrainene sunt transportate cu barje spre portul românesc Constanţa de la Marea Neagră pentru a fi trimise mai departe.

Pentru prima dată de la expirarea acordului privind cerealele, mai multe nave de marfă străine sosiseră duminică în portul Izmail prin Marea Neagră, a relatat presa ucraineană.

Un alt atac rusesc, la sfârşitul lunii iulie, a vizat terminalul portuar Izmail din Delta Dunării, distrugând un depozit de cereale.

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra infrastructurii agricole şi portuare ucrainene după ce a refuzat să prelungească acordul referitor la transportul cerealelor pe Marea Neagră, care permitea exporturile ucrainene.

Kievul, atacat în timpul nopții cu cel puțin zece drone

Potrivit şefului administraţiei militare a capitalei, Serghei Popko, grupuri de drone „Shahed”, venind din mai multe direcţii, au intrat simultan pe cerul capitalei. „Toate ţintele - mai mult de zece drone - au fost detectate şi distruse la timp”, a declarat el pe Telegram.

Cu toate acestea, resturi de la dronele doborâte au căzut în cartierele Solomianski, Golosiivski şi Sviatoşinski. "Există pagube în spaţiile nerezidenţiale şi la suprafaţa drumurilor, dar nu există distrugeri grave sau incendii", a precizat administraţia militară.

Primarul Kievului, Vitali Klitciko, a confirmat că au căzut fragmente de drone în mai multe cartiere şi că sunt pagube materiale. „Nu există morţi sau răniţi în capitală”, a confirmat şi el pe Telegram.

În cartierul Golosiivski, resturile au căzut pe un teren de joacă şi pe o clădire nerezidenţială, potrivit administraţiei militare.

Cu o zi înainte, Rusia afirmase că a anihilat un val de atacuri cu drone aeriene şi maritime împotriva Moscovei, Crimeei şi a flotei ruseşti din Marea Neagră. Un zgârie-nori din districtul financiar al capitalei a fost lovit pentru a doua oară în doar câteva zile.

Atacurile împotriva capitalei ruse şi a împrejurimilor sale s-au înmulţit din primăvară, o incursiune vizând chiar Kremlinul în luna mai.

Rusia a anunţat luni că îşi va intensifica loviturile împotriva infrastructurii militare ucrainene ca răspuns la atacurile cu drone împotriva teritoriului său, pe care le atribuie Kievului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22