Pe aceeași temă
Sutele de mii de imigranți ilegali proveniți din Africa, Orientul Mijlociu și Asia pun o mare presiune pe bugetele naționale, mai ales în Italia, Grecia, Germania, Austria și Ungaria.
Aceste state sunt serios afectate de costurile cu refugiații și prin urmare nu ar fi corect să fie apoi sancționate de Comisie pentru nerespectarea țintei de deficit, a apreciat ministrul austriac de finanțe, Joerg Schelling.
'Tot ce dorim este, la fel ca în cazul catastrofelor, ca aceste costuri să nu fie luate în calcul. Comisia va face o propunere în acest sens', a declarat acesta pentru Reuters, citat de Agerpres.
Comisarul european pentru afaceri economice și monetare, Pierre Moscovici, a declarat și el că această chestiune se află în stadiul de analiză, chiar dacă deocamdată nu este pe agenda oficială.
Un alt responsabil comunitar, care a cerut agenției Reuters să nu-i dezvăluie identitatea, a afirmat că există deja baza legală pentru situații de acest gen. 'Dacă Comisia primește o solicitare precisă din partea unui stat membru, vom examina dacă se pot aplica regulile de flexibilitate din Pactul pentru Stabilitate și Creștere', a explicat sursa citată, precizând că o asemenea evaluare se va putea face numai de la caz la caz.
Și președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a insistat că astfel de derogări trebuie acordate de executivul comunitar numai în mod individual, 'întrucât există diferențe majore între țări' la capitolul cheltuielilor ocazionate de valul de imigranți.
***
Natiunile Unite au revizuit in crestere previziunile pentru numarul de migranti care ar urma sa ajunga in Europa.
Daca cifrele initiale indicau un aflux de aproximativ 850.000 de refugiati care ar urma sa ajunga in Europa traversand Mediterana, acum previziunile arata o crestere semnificativa. Pana la 1,4 milioane de oameni ar urma sa intre in Europa in perioada ianuarie 2015-decembrie 2016, arata Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati, citat de Reuters, transmite Agerpres.
Iar de la Berlin, autoritatile atrag atentia ca valurile masive de migranti pun la incercare sistemul de azil al tarii.
CITIȚI ȘI: Natiunile Unite revizuiesc in crestere previziunile pentru fluxul de migranti in Europa
“Sistemul existent de azil nu este pregătit să facă față unui număr atât de mare (de refugiați)”, a spus ministrul de Interne de Maiziere in parlamentul german.
Potrivit oficialului neamt, criza refugiatilor cu care se confrunta Europa este “o provocare enorma”.
“Vom avea nevoie de curaj, răbdare și perseverență”, a continuat de Maiziere, in contextul intensificarii tensiunilor politice in Germania, pe tema refugiatilor.
Din landul Bavaria, ministrul de Interne regional, Joachim Herrmann, a atras atentia ca numarul solicitarilor de azil in Septembrie este mai mare decat cel inregistrat pe tot parcursul anului 2014.
Undeva in jurul cifrei de 522.000 se situeaza numarul imigrantilor ajunsi in 2015 in Europa, arata ultimele date ale Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM). Marea majoritate a acestora provin din Siria, Irak, Afganistan, Pakistan si numeroase state africane.
CITIȚI ȘI: Joachim Gauck: Abilitatea Germaniei de a primi refugiati este limitata