Poziția Chinei „cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene”:Reluarea rapidă a dialogului

L. G. | 24.02.2023

China și-a prezentat planul de pace pentru Ucraina într-un document în 12 puncte în care cere reluarea urgentă a negocierilor ruso-ucrainene și abținerea de la utilizarea armelor nucleare.

Pe aceeași temă

Guvernul de la Beijing este supus unor presiuni tot mai mari din partea SUA și a aliaților săi din cauza sprijinului tot mai mare acordat Moscovei care-i permite să reziste sancțiunilor occidentale.

Într-un document de poziție recent lansat vineri, Ministerul de Externe al Chinei a cerut reluarea discuțiilor de pace, încetarea sancțiunilor unilaterale și a subliniat opoziția față de utilizarea armelor nucleare - o poziție pe care liderul chinez Xi Jinping a comunicat-o liderilor occidentali anul trecut.

În documentul dat publicității de Ministerul de Externe de la Beijing, sunt reluate de fapt poziții exprimate de liderul chinez Xi Jinping încă de anul trecut.

Documentul în 12 puncte face parte din cele mai recente eforturi ale Beijingului de a se prezenta ca un mediator pentru pace neutru, în timp ce se luptă găsească un echilibru între relația „fără limite” cu Moscova și menținerea legăturilor cu Occidentul pe măsură ce războiul intră în al doilea an.

„Conflictul și războiul nu este benefic nimănui. Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, să evite inflamarea și agravarea tensiunilor și să prevină deteriorarea și mai mult a crizei sau chiar scăparea ei sub control”, se arată în document.

Pretenția de neutralitate a Beijingului este grav subminată de refuzul său de a recunoaște natura conflictului – până acum a evitat să-l numească „invazie” – și de sprijinul său diplomatic și economic acordat Rusiei.

În documentul dezvăluit vineri, Beijingul adoptă o poziţie clară împotriva oricărei recurgeri la arme nucleare, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat această ameninţare.

„Armele nucleare nu trebuie folosite şi un război nuclear nu trebuie purtat. Trebuie să ne opunem ameninţării sau recurgerii la armele nucleare", se arată în document.

China solicită, de asemenea, ambelor ţări să evite orice atac asupra civililor. "Părţile (implicate) în conflict trebuie să respecte cu stricteţe dreptul internaţional umanitar, să evite atacarea civililor sau a clădirilor civile".

Acest război este o problemă delicată pentru Beijing, din cauza legăturilor sale diplomatice şi economice puternice cu Moscova, consolidate de interesul comun de a contrabalansa Statele

Oficialii occidentali și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că China ar putea lua în considerare să ofere Rusiei asistență militară letală, acuzație respinsă însă de Beijing.

Documentul a reiterat multe dintre pozițiile politice existente ale Chinei, care include îndemnarea ambelor părți să reia discuțiile de pace. „Dialogul și negocierea sunt singurel soluții viabile la criza din Ucraina”, , adăugând că China va juca un „rol constructiv”, fără a oferi însă alte detalii.

În ciuda faptului că „suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie menținute în mod clar”, în document nu se pomenește despre încălcarea suveranității ucrainene de către Rusia.

Și într-o critică voalată la adresa SUA, documentul spunea că „mentalitatea Războiului Rece” ar trebui abandonată.

„Securitatea unei regiuni nu trebuie realizată prin consolidarea sau extinderea blocurilor militare. Interesele și preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor trebuie luate în serios și abordate în mod corespunzător”, se spune, reluând punctul de vedere al Moscovei care dă vina pe Occident pentru provocarea războiului prin dorința de a extinde NATO.

De asemenea, pare să critice sancțiunile economice ample impuse de SUA și alte țări occidentale Rusiei. „Sancțiunile unilaterale și presiunea maximă nu pot rezolva problema; ele creează doar noi probleme”, se arată în planul de pace. „Țările relevante ar trebui să înceteze să abuzeze de sancțiuni unilaterale și de „brațul lung al jurisdicției” împotriva altor țări, pentru a reduce criza din Ucraina.”

Documentul a fost rapid criticat de oficialii americani, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, afirmând că războiul „s-ar putea încheia mâine, dacă Rusia încetează să atace Ucraina și își retrage forțele armate de pe teritoriul ei”.

„Prima mea reacție la aceasta este că s-ar putea opri la punctul unu, care este respectarea suveranității tuturor națiunilor”, a spus Sullivan pentru CNN. „Ucraina nu ataca Rusia. NATO nu ataca Rusia. Statele Unite nu atacau Rusia. Acesta a fost un război de alegere purtat de Putin”.

La Beijing, ambasadorul Uniunii Europene în China, Jorge Toledo, a declarat reporterilor, că documentul de poziție al Chinei nu este o propunere de pace, adăugând că UE „studiază cu atenție documentul”, potrivit Reuters.

Între timp, Ucraina a numit documentul de poziție „un semnal bun”, dar a îndemnat China să facă mai mult.

„China ar trebui să facă tot ce îi stă în putință pentru a opri războiul și a restabili pacea în Ucraina și să îndemne Rusia să-și retragă trupele”, a declarat însărcinat cu afaceri pentru China, Zhanna Leshchynska, la aceeași conferință de presă la Beijing.

„Ca țară neutră, China ar trebui să discute cu ambele părți, Rusia și Ucraina, dar până acum putem vedea că China nu vorbește cu Ucraina”, a spus ea, menționând că Kievul nu a fost consultat înainte de publicarea documentului.

Documentul de poziție a fost discutat pentru prima dată săptămâna trecută de către șeful diplomației chineze Wang Yi, la conferința de securitate de la München, în timp ce acesta a încercat să prezinte Beijingul drept un negociator responsabil pentru pace în cadrul unei ofensive diplomatice în Europa.

Wang a vizitat Moscova ca ultima oprire a turneului său european și s-a întâlnit miercuri cu Putin.

Putin, care l-a întâmpinat pe Wang cu brațele deschide când diplomatul chinez a intrat în sala de protocol de la Kremlin, a spus că relațiile dintre Rusia și China „ating noi niveluri”.

„Relațiile ruso-chineze se dezvoltă așa cum am planificat în anii precedenți. Totul merge înainte și se dezvoltă”, a spus Putin reporterilor în timp ce stătea lângă Wang.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că doreşte să discute cu Beijingul acest document care prezintă poziţia Chinei, apreciind drept pozitivă implicarea acestui partener apropiat al Moscovei.

"Am dori să avem o întâlnire cu China. Este în interesul Ucrainei astăzi", a spus Zelenski. "Faptul că Beijingul începe să vorbească despre Ucraina şi să trimită nişte semnale, acesta este un punct foarte pozitiv", a estimat liderul ucrainean, subliniind însă că nu cunoaşte conţinutul documentului chinez şi că, prin urmare, este "prea devreme pentru a-l evalua".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22