PPE avertizează Moldova să retragă noua lege electorală, altfel rămâne fără fonduri UE

Dora Vulcan | 23.06.2017

Presedintia PPE si cea din Parlamentul European a acestui grup cer Guvernului Moldovei sa respecte recomandarile facute luni de Comisia de la Venetia, referitoare la sistemul electoral al tarii.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Salut analiza independenta a Comisiei de la Venetia - cel mai inalt organism consultativ in chestiuni electorale si constitutionale - cu privire la aceasta schimbare a sistemului electoral din Republica Moldova. Concluziile raportului Comisiei intaresc clar convingerile si ingrijorarile PPE referitoare la gravitatea propunerii comune inaintate de PD si PSRM de a amenda legea electorala", scrie liderul PPE, Joseph Daul pe site-ul PPE, citat de ziare.com.

 

Liderul PPE sustine ca sistemul electoral propus ar implica un risc crescut de-ai face pe candidati usor de influentat de interese ascunse.

 

"Comisia de la Venetia transmite clar ca o asemenea schimbare este nerecomandata. Astfel, daca PD si PSRM continua sa ignore recomandarile Comisiei de la Venetia, PPE va face tot ce poate pentru a se asigura ca fondurile europene sunt amanate pana cand autoritatile retrag aceasta lege. Lupta impotriva coruptiei, implementarea statului de drept si reformarea Justitiei sunt cateva intre principalele prioritati spre care Guvernul trebuie sa-si concentreze eforturile, pentru a avea rezultate palpabile pentru poporul Moldovei - nu o noua lege electorala menita sa ii mentina la putere pe PD si PSRM. In cele din urma, din aceasta propunere comuna ar urma sa beneficieze doar doua partide politice - PSRM si PD, care vor sa pastreze puterea cu orice cost", spune Joseph Daul.

 

Acesta mai arata ca "o lege care a trecut la prima citire cu o majoritate falsa creata in Parlament si fara sustinerea cetatenilor sau opozitiei incalca principiile democratice la care Moldova s-a angajat in Acordul de Asociere UE-Moldova".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22