Praagh: „Ucraina nu s-a salvat doar pe sine, ci ne-a salvat și pe noi”

L. G. | 13.04.2023

Președintele Formului de Securitate Internațional Halifax Peter Van Praagh a declarat joi la București, că întreaga lume este mai puternică datorită faptului că Rusia a ajuns slăbită

Pe aceeași temă

Conform lui Peter Van Praagh, în februarie 2022 a început o nouă eră pentru întreaga lume și că forța Ucrainei a salvat și SUA, NATO și Europa.

„Aș dori să exprim trei puncte de vedere în contextul discuției noastre. Unu, să conștientizăm unde ne aflăm. Regiunea Mării Negre și întreaga lume suntem într-o poziție mult mai puternică astăzi decât în februarie 2022. Lumea și întreaga regiune este mai puternică pentru că Rusia este mai slabă. Trebuie să mulțumim Ucrainei. În februarie 2022 a început o nouă eră pentru întreaga lume. Putin a lansat o invazie asupra Ucrainei. Iar Ucraina a luptat.

În ciuda narativei convenționale, nu a fost atacul Rusiei asupra Ucrainei care a adus unitate asupra aliaților. Nu. A fost lupta și sacrificiul Ucrainei care a acordat SUA, Canada, UE, NATO și alte state unitate.

Ucraina nu s-a salvat doar pe sine, ci ne-a salvat și pe noi. Dacă Ucraina s-ar fi predat, așa cum i-au cerut unii lideri europeni, am fi ajuns la o Europă slăbită, la un NATO aflat în diviziune, la o Americă umilită, toate înfruntându-se cu Rusia în timp ce Xi Jinping zâmbește din spate în China”, a afirmat președintele forumului Helifax.

Marea Neagră - Lac rusesc

A doua idee subliniată de Van Praagh este cea că Rusia și-a permis să invadeze Georgia și Crimeea în momentele în care administrația SUA a fost slăbită și că greșeli precum neglijarea zonei din Marea Neagră nu mai trebuie repetate.

„Ucraina președintelui Zelenski ne-a învățat din nou că democrațiile noastre merită salvate. Trebuie să fim îndatorați fiecărui ucrainean. Toți sunt eroi pentru că ne-au amintit de acest adevăr fundamental.

Doi. Să recunoaștem greșelile din trecut. Săptămâna trecută s-au împlinit 15 ani de la summitul NATO de la București. Atunci am avut prilejul să organizez conferința care a avut loc aici. Președintele Bush a anunțat oficial cu trei ore înainte că abia atunci sprijină MAP. Planul prin care Georgia și Ucraina s-ar fi putut alătura NATO. A doua zi, acea inițiativă americană a fost respinsă de Germania lui Merkel și Franța lui Sarkozy. Câteva luni mai târziu, Obama a fost ales președinte. A fost cel mai slab punct al influenței americane. Apoi Putin a invadat Georgia, a invadat Crimeea. Neglijarea regiunii din Marea Neagră trebuie recunoscută. Este singura și singura modalitate de a evita alte astfel de greșeli”, a adăugat acesta.

„Trebuie să câștigăm războiul cu Rusia”

Mai departe, președintele Helifax a notat că sfârșitul războaielor aduc schimbări neașteptate, și a dat ca exemplu segregarea rasială din SUA.

„Trei. Să câștigam războiul. Crimele împotriva umanității au fost învinse în Europa în mijlocul secolului 20. Putin trebuie să eșueze. În a înfrânge răul din Rusia înseamnă ca Ucraina să-și redobândească tot teritoriul. Toată Crimeea.

Înfrângerea naziștilor germani a dus în mod direct la segregarea rasială. Instituția rasistă care a existat în SUA până în anii 60. După ce s-au luptat în Europa, americanii nu mai puteau ignora rasismul instituțional de acasă. Cu toate astea, în 1945, când s-a sfârșit războiul, nimeni nu se gândea că sfârșitul segregării din SUA va fi rezultatul victoriei din Europa. Spun asta pentru a evidenția că lucrurile bune se întâmplă când băieții buni câștigă războaie. Multe din lucrurile acestea bune nu pot fi prevăzute acum. În prezent și orice instituție nu-și poate imagina cum va fi lumea după victorie, cu o Rusie înfrântă. Însă va sosi. Regiunea Mării Negre va beneficia de experiența de luptă a Ucrainei pentru a se asigura că Rusia nu va mai supune la agresiuni alte state.

E târziu, dar nu prea târziu pentru ca toți aliații să se unească într-o viziune comună pentru a câștiga războiul. Dacă e să fac o previziune, e asta. Europa va realiza în curând că Europa, întreagă, liberă și sub pace se va întâmpla doar atunci când Ucraina este întreagă, liberă și sub pace, alături de Moldova și Georgia”, a conchis Petere Van Praagh.

****

Joi, 13 aprilie, Ministerul Apărării al României, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei și Ministerul Apărării al Ucrainei, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii de Apărare al Ucrainei, co-organizează, la București, prima Conferință privind Securitatea regiunii Mării Negre sub egida Platformei Internaționale Crimeea.

Platforma Internațională Crimeea reprezintă o inițiativă a Ucrainei lansată la Kiev la 23 august 2021, menită să consolideze politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea.

Evenimentul din 13 aprilie 2023 este găzduit de către ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, împreună cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, alături de ministrul apărării al României Angel Tîlvăr și ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov.

Evenimentul este organizat la București ca urmare a solicitării de sprijin din partea Ucrainei, care nu a putut găzdui conferința, din motive de securitate, pe teritoriul său, fiind o altă dovadă de solidaritate pe care România o arată față de Ucraina.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22