Președintele Italiei l-a desemnat premier pe Carlo Cottarelli, supranumit „dl. Foarfecă”

Dora Vulcan | 28.05.2018

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, l-a însărcinat luni pe Carlo Cottarelli, un fost director de rang înalt al Fondului Monetar Internațional (FMI) și un adept al austerității, să formeze un guvern de tehnocrați, a anunțat președinția, citată de AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 "Președintele Mattarella l-a primit pe doctorul Cottarelli, căruia i-a cerut să formeze guvernul", a anunțat în fața presei secretarul general al președinției, Ugo Zampetti, la capătul unei discuții dintre cei doi oameni politici, transmite AFP, preluată de Hotnews.ro. 

 

În plin haos politic, Sergio Mattarella l-a primit la ora 11,30 (09,30 GMT) pe Carlo Cottarelli, încarnarea austerității bugetare, pentru a orienta țara, cel mai probabil, spre noi alegeri, după ce și-a folosit duminică dreptul de veto față de un guvern populist, scrie AFP.

 

Imediat după acest anunț, "spread-ul", ecartul dintre dobânda la care se împrumută pe zece ani Italia și Germania, a atins cel mai înalt nivel din noiembrie 2013, în timp ce bursa din Milano pierdea.

 

La mijlocul zilei, spread-ul, care a deschis la 206 puncte, atingea 233 de puncte.

 

Liderul extremei drepte din Franța, Marine Le Pen, a denunțat "o lovitură de stat" a Uniunii Europene în Italia.

 

"Uniunea Europeană și piețele financiare confiscă din nou democrația. Ce se întâmplă în Italia este o lovitură de stat, o jefuire a poporului italian de către instituții nelegitime. În fața acestei negări a democrației, furia popoarelor crește peste tot îîn Europa!", a scris șefa Frontului Național, pe contul său de Twitter.

 

Giuseppe Conte, un jurist novice în politică, a fost propus de liderii Mișcării 5 Stele (M5S, antisistem) Luigi Di Maio și cel al Ligii (extrema dreaptă) Matteo Salvini, majoritare în Parlament, pentru a conduce un guvern anti-austeritate în a treia economie a zonei euro.

 

Mattarella a refuzat însă să numească ministrul de Finanțe asupra căruia se înțeleseseră cele două partide: Paolo Savona, 81 de ani, economist de formație și adeptul unui "plan B" pentru ieșirea din zona euro, calificată drept "închisoarea germană".

 

Fermitatea președintelui a declanșat furia populiștilor. "Să spunem clar că e inutil să mai mergi la vot, deoarece guvernele sunt agențiile de rating, lobby-ul financiar și bancar fac guvernele. Tot timpul aceiași", a reacționat Di Maio, care a cerut punerea sub acuzare a președintelui.

 

"Italia nu mai e o țară liberă, e o țară ocupată financiar, nu militar, de către germani, francezi și birocrații de la Bruxelles", a acuzat și Salvini.

 

Mattarella a anunțat duminică seara convocarea lui Carlo Cottarelli, un economist de 64 de ani, fost director de rang înalt al Fondului Monetar Internațional (FMI) supranumit "Domnul Foarfecă" pentru rolul jucat în reducerea cheltuielilor publice în 2013-2014 sub guvernele de centru stânga.

 

În prezent director al Observatorului pentru conturile publice, ar urma să fie însărcinat cu formarea unui guvern tehnocrat.

 

Un eventual guvern Cottarelli pare însă să nu aibă nicio șansă să obțină votul de încredere al Parlamentului, unde M5S și Liga domină.

 

Unica misiune a lui Cottarelli pare deci să ducă țara spre o nouă rundă de alegeri.

 

Luni dimineața, comentariile din presa italiană reamintesc că numirea miniștrilor ține efectiv de președinte și doar de el.

 

Tot luni dimineața, șeful Ligii a afirmat că dorește să relanseze imediat în Parlament dezbaterea privind reforma electorală, pentru ca viitorul scrutin să permită degajarea unei majorități clare.

 

Șeful Ligii este în plină ascensiune: după ce a obținut 17% la ultimele alegeri, este cotat în prezent în sondaje cu 25% din intențiile de vot. Dar, pentru a câștiga alegerile, trebuie să-și refacă legăturile cu aliații săi de dreapta, care au criticat deschis rezultatul negocierilor cu M5S.

 

Ori, Silvio Berlusconi, ca și Partidul Democrat (centru stânga), s-au raliat președintelui Mattarella duminică seara.

 

"Dacă Berlusconi votează pentru învestirea lui Cottarelli, alianța e ruptă", a avertizat Salvini luni dimineața.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22