Pe aceeași temă
„În urma discuțiilor s-a luat o decizie colectivă, la rugămintea fracțiunilor, ca să amânăm din nou luarea deciziei de către mine, privind nominalizarea unui candidat, pentru luni, la orele 14.00, fiindcă au nevoie de consultări suplimentare”, a spus Nicolae Timofti citat de Realitatea.md
„Eu consider că este o problemă foarte importantă, deși înțeleg că toți așteaptă, dar termenul constituțional ne permite ca să facem această întrerupere rezonabilă”, a mai opinat șeful statului.
Întrebat până când „termenul constituțional” permite amânarea luării unei decizii, președintele Nicolae Timofti a spus: „Până pe 29 ianuarie” - atunci când se vor împlini exact trei luni de la demiterea Guvernului Streleț, iar șeful statului va avea posibilitatea de a dizolva Parlamentul.
Realitatea.md arata că aceasta este a doua amânare a luării unei decizii, după ce miercuri președintele Nicolae Timofti a anunțat că s-a luat decizia de transferare a luării deciziei pentru vineri, motivând că partidele au nevoie de o zi pentru a se consulta între ele. În seara zilei de ieri însă liderii partidelor anunțau că nu s-au văzut pe parcursul zilei.
Timofti acuză presiuni asupra sa si asupra familiei sale
Nicolae Timofti, a acuzat săptămâna trecută presiunile exercitate asupra sa și a familiei sale pentru a lua anumite decizii politice, în contextul în care el trebuie să nominalizeze un nou premier, pentru a rezolva criza politică de la Chișinău.
Declarația a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu ambasadori occidentali. Preşedintele le-a spus ambasadorilor europeni că nu va ceda presiunilor exercitate pe diferite coordonate asupra sa şi asupra familiei sale, prin care se urmăreşte influenţarea deciziilor şefului statului.
El i-a informat pe diplomaţii europeni despre situaţia politică din Republica Moldova şi, în particular, despre procesul de identificare a unui candidat la funcţia de prim-ministru, prezentându-şi viziunea cu privire la evoluţiile ulterioare ale situaţiei politice, scrie Jurnal.md.
Nicolae Timofti a arătat că este îngrijorat de informaţiile pe care le deţine, cu privire la pericolul deturnării vectorului european al Republicii Moldova prin acţiuni concertate ale unor forţe politice interesate şi a unor structuri oligarhice, care doresc să influenţeze instituţia prezidenţială şi să-şi sporească influenţa asupra altor instituţii ale statului.
Guvernul condus de prim-ministrul Valeriu Streleț a fost demis în octombrie printr-un vot de neîncredere dat în Parlamentul Republicii Moldova.