Președintele Rep. Moldova, Nicolae Timofti, anunta astazi candidatul la funcţia de premier

Vlad Toma | 21.12.2015

Președintele Nicolae Timofti a anunțat vineri, în urma consultărilor cu PL, PLDM, PD și grupul Leancă, ca s-a hotărât sa anunţe un candidat pentru funcţia de prim ministru luni, la ora 14.

Pe aceeași temă

 

În urma discuțiilor s-a luat o decizie colectivă, la rugămintea fracțiunilor, ca să amânăm din nou luarea deciziei de către mine, privind nominalizarea unui candidat, pentru luni, la orele 14.00, fiindcă au nevoie de consultări suplimentare”, a spus Nicolae Timofti citat de Realitatea.md

 

„Eu consider că este o problemă foarte importantă, deși înțeleg că toți așteaptă, dar termenul constituțional ne permite ca să facem această întrerupere rezonabilă”, a mai opinat șeful statului.

 

Întrebat până când „termenul constituțional” permite amânarea luării unei decizii, președintele Nicolae Timofti a spus: „Până pe 29 ianuarie” - atunci când se vor împlini exact trei luni de la demiterea Guvernului Streleț, iar șeful statului va avea posibilitatea de a dizolva Parlamentul. 

 

Realitatea.md arata că aceasta este a doua amânare a luării unei decizii, după ce miercuri președintele Nicolae Timofti a anunțat că s-a luat decizia de transferare a luării deciziei pentru vineri, motivând că partidele au nevoie de o zi pentru a se consulta între ele. În seara zilei de ieri însă liderii partidelor anunțau că nu s-au văzut pe parcursul zilei.

 

Timofti acuză presiuni asupra sa si asupra familiei sale

 

Nicolae Timofti, a acuzat săptămâna trecută presiunile exercitate asupra sa și a familiei sale pentru a lua anumite decizii politice, în contextul în care el trebuie să nominalizeze un nou premier, pentru a rezolva criza politică de la Chișinău.

 

Declarația a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu ambasadori occidentali. Preşedintele le-a spus ambasadorilor europeni că nu va ceda presiunilor exercitate pe diferite coordonate asupra sa şi asupra familiei sale, prin care se urmăreşte influenţarea deciziilor şefului statului.

 

El i-a informat pe diplomaţii europeni despre situaţia politică din Republica Moldova şi, în particular, despre procesul de identificare a unui candidat la funcţia de prim-ministru, prezentându-şi viziunea cu privire la evoluţiile ulterioare ale situaţiei politice, scrie Jurnal.md.

 

Nicolae Timofti a arătat că este îngrijorat de informaţiile pe care le deţine, cu privire la pericolul deturnării vectorului european al Republicii Moldova prin acţiuni concertate ale unor forţe politice interesate şi a unor structuri oligarhice, care doresc să influenţeze instituţia prezidenţială şi să-şi sporească influenţa asupra altor instituţii ale statului.

 

Guvernul condus de prim-ministrul Valeriu Streleț a fost demis în octombrie printr-un vot de neîncredere dat în Parlamentul Republicii Moldova.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22