"Prefer să votez cu hoții pro-europeni decît cu hoții rusofoni"

Alexandru Lazescu | 01.12.2014

SHARE 9

Pe aceeași temă

Atunci cînd s-au anunțat primele rezultate de la Chișinău în România a fost un adevărat șoc. Se intrevedea o victorie zdrobitoare a frontului rusofon. Gândul titra "Putin și-a luat țara înapoi", iar la București sentimentul dominant era acela că Rusia a ajuns la Prut. Confuzia era rezultatul necunoașterii unor detalii tehnice esențiale în evaluarea primelor rezultate: cifrele se raportau la numărul de procese verbale numărate si nu la numărul de voturi, iar primele informații veneau cu predilecție din județele din nordul republicii cu simpatii pronunțat rusofone. Pînă la urmă rezultatul final a fost cu totul altul. Cele trei partide care sprijină integrarea țării în UE (PLDM, PD și PL) vor avea o majoritate de 7-8 mandate în Parlament, mai mică decît cea de pînă acum (59 de mandate dintr-un total de 101) dar totuși suficientă pentru a se menține la guvernare. Ceea ce înseamnă că, deși cu o marjă relativ redusă (mai ales prin comparație cu rezultatele înregistrate recent la alegerile parlamentare din Ucraina), Republica Moldova va menține cursul pro-occidental.

 

   Încotro, către Est sau către Vest, a fost una dintre temele majore de campanie și la ultimele alegerile prezidențiale din țară. Dar, trebuie să recunoaștem că în cazul nostru nu era vorba de îngrijorarea că am putea vedea o deraiere majoră a țării de la linia de politică externă actuală imediat după alegeri. Era mai degrabă o temere legată de o potențială schimbare de directie pe termen mediu și lung. În cazul Moldovei lucrurile stăteau cu totul altfel. Mult mai dramatic. Un alt guvern, pro-rus, putea practic bloca, în timp scurt, procesul de apropiere a țării de Europa aruncînd la coș tot ceea ce s-a realizat pînă acum. Aceasta era percepția dominantă pe segmentul electoral pro-european care era dispus să treacă, din acest motiv, peste rezervele majore pe care le avea față de coaliția aflată la guvernare. "Prefer să votez cu hoții pro-europeni decît cu hoții rusofoni", titlul unei postări de pe site-ul Publika.md, sintetiza sugestiv această stare de spirit.

 

    Nu la fel vedea lucrurile cealaltă parte a electoratului. Mulți dintre cei care au votat împotriva actualei puteri nu au făcut-o pentru că nu le place Uniunea Europeană. Cei în cauză au privit alegerile de duminică din perspectiva nemulțumirilor față de corupția guvernanților și a nivelului de trai precar. În plus, a contat percepția asupra beneficiilor și costurilor pe termen scurt. De pildă, embargoul impus de ruși asupra exportului de vin și a altor produse agricole a avut efecte negative imediate. La fel, limitarea la 90 de zile a perioadei de rezidență în Rusia, cu efecte dramatice asupra celor cîtorva sute de mii de moldoveni aflați la muncă acolo. Beneficiile așa numitului "drum european", oricum destul de vag definit (nu s-a pus în discuție nici un fel de perspectivă reală de integrare efectivă în UE), sunt încă relativ iluzorii. E adevărat, există o excepție. Liberalizarea regimului vizelor de călătorie în spațiul UE a fost, din fericire, o mutare importantă, cu impact real. Însă nu e deloc exclus ca o parte dintre cei care au votat pentru partidele rusofone să fi plecat de la premiza că e posibilă o reorientare către Rusia la pachet cu menținerea beneficiilor obținute prin acordul de asociere cu UE.

 

   Alegerile din Moldova reprezentau o provocare majoră și pentru Romania. Nu era o miză enormă doar pentru cei de acolo ci și pentru noi. Și nu neapărat doar la nivel emoțional ci dintr-o perspectivă foarte concretă. Dacă "Estul", în acceptiunea Rusia și modelul de societate de acolo, ar capăta statut guvernamental la Chișinău ne-am putea confrunta cu mari probleme în viitor: infiltrări masive pe zona afacerilor pilotate de serviciile secrete rusești, infiltrări în mass media (de fapt cele două se întrepătrund), infiltrări în spațiul societății civile și în cel politic. Rușii sunt mari maeștri în astfel de tehnici. Dovadă succesele majore pe care le-au obținut în trecut în acest domeniu și pe care le obțin și astăzi în spațiul occidental. În Germania, de pildă, există o mică armată de propagandă: o "agenție" de videonews sub aripa Russia Today cu peste 100 de angajați, plus agenți de influență reprezentați de tot felul de "analiști" care, fie din covingere, fie din interes financiar, fac jocul Moscovei în intervențiile lor din mass media.

 

   Toate aceste demersuri există și astăzi dar pot deveni mult mai eficiente dacă sunt sustinute de o putere pro-Moscova la Chișinău. În fapt, ne puteam trezi, peste noapte, cu un periculos spațiu destabilizator controlat de Moscova mutat în imediata noastră vecinătate. Lucrurile rămîn oricum destul de complicate chiar și cu forțele pro-europene la guvernare, dar situatia este totuși mai confortabilă. Pentru că se poate cîștiga timp astfel încît în perioada următoare să fie posibilă reorientarea decisivă a economiei Moldovei pe direcția România și UE, fenomen aflat în progresie accelerată chiar în acest moment, mai ales ca urmare a sancțiunilor Rusiei, și micșorarea dependenței energetice față de Moscova. În aceste condiții, canalele de influență occidentale rămîn deschise chiar dacă Rusia nu va "abandona" în nici un caz un teritoriu aflat în sfera sa de interes care se extinde mult în sud, în Balcani, unde Serbia și chiar Bulgaria reprezintă capete de pod importante ale Kremlinului.

 

    Iar ca lucrurile să fie si mai complicate frontul occidental este departe de a fi unul unit. Oficialii actualei puteri de la Chisinău, explicit pro-europene, spun off the record că singurul suport masiv vine de fapt doar de la Washington, de la București și în ultima vreme de la Berlin. În UE situația e destul de nuanțată. Primesc "sfaturi" să păstreze relații bune cu Rusia și să nu aibă așteptări exagerate privind viteza de integrare în UE. E drept, situația din Ucraina a mai schimbat oarecum abordarea, mai ales în Germania, dar nimeni nu-si face iluzii exagerate: interesele unor țări europene, chiar simpatiile deschise față de Rusia, prevalează în raport cu soarta unei mici țări din Est. Nimic suprinzător. După cum știm, în multe dintre capitalele europene există un deficit major în materie de viziune geopolitică. 

 

    Ce se va întîmpla în continuare în Moldova va depinde nu doar de rezultatul alegerilor în sine ci și de alte elemente. În primul rînd de capacitatea partidelor pro-europene de a gestiona o victorie totuși la limită. În mod normal Vlad Filat ar tebui să fie noul premier, PLDM fiind partidul cel mai bine plasat din coaliție. Însă Mihai Ghimpu. liderul PL, are resentimente majore în ceea ce îl privește și ar putea bloca întregul proces. În al doilea rînd, e limpede că nu se va mai putea guverna ca pînă acum, cu declarații pro-occidentale și practici corupte tipice spațiului post-sovietic. În fine, va conta, bineînțeles, și contextul regional: Ucraina, regiunea Balcanilor, gestiunea politică a situației de la București, poziția Washingtonului privind aranjamentele de securitate din acest spațiu, maniera în care va evolua conflictul Est - Vest. În perioada următoare vom vedea în ce măsură rezultatele electorale de la Chișinău, unde totuși pe ansamblu linia pro-europeană are un avantaj fragil asupra taberei care militează o reapropiere de Rusia, vor determina schimbări de abordare și în Occident. Nu doar din perspectiva strictă a relațiilor cu Republica Moldova ci și din aceea a evoluțiilor din Ucraina.

 

 

Comentarii 9

Dora - 12-06-2014

Din ce am vazut eu, gazele alea lacrimogene s-au dat nu la inceputul ci la sfarsitul zilei de vot, cand oamenii protestau ca nu mai sunt primiti in ambasade ca sa voteze, deci nu mai aveau pe cine sa cheme la vot, caci votul se incheiase. Cat despre pretul la petrol sau la gaze, ghinion (vorba nou alesului) nu-l dicteaza Putin ci raportul cerere oferta si uneori cotele stabilite de OPEC unde Arabia Saudita "rules".

Răspunde

Gheorghe Popescu - 12-05-2014

Domnu Lazescu, dictonul Mai bine cu hotii pro-europeni decit cu hotii rusofoni a functionat si in Romania la aceste alegeri. Singura deosebire dintre PNListi si aia PSDisti e dorinta de alipire la structuri diferite. Atit, ca de furat fura toti ca-n codru. Si mina in mina.Nu uitati de ce s-au despartit, ca PNListii n-au mai fost lasati la cascaval, atit. Ca unii sint pupati in fund de presa si ailalti sint huliti, e cu totul altceva. CA PNListii s-au agatat de Johannis si au iesit invingatori, nu inseamna ca nu le miroase gura. In final toti apartin aceleiasi bresle, a hotilor (Ca doar de-aia s-au si unit in USL).

Răspunde

Gheorghe Popescu - 12-05-2014

Dom Profesor, 45 la suta dintre votantii romani au votat cu cel care voia sa ne arunce pe mina rusilor sau chinezilor. Daca e sa te iei doar dupa cit se califica (sau nu) o tara sa adere la UE, atunci nici una dintre tarile din Europa de Est nu ar fi aderat nicaieri. In veci. Europenii au totusi ceva mai multa viziune. Si lupta pentru viziunea lor. Chiar crezi ca Johannis n-a fost ajutat de europeni? Uita-te la mesajele primite dupa alegeri. Sunau a usurare calculata, nu crezi? Nu sint PSDist, din contra, dar parca-mi vine sa cred ca gazele alea lacrimogene din Franta n-au legatura cu Ponta. Au fost mai de graba menite sa intarite diaspora, sa-i faca sa iasa la vot.Nu cred ca europenii ar fi atit de destabilizati daca i-ar primi pe moldoveni, cum n-au fost destabilizati nici de intrarea noastra. Trebuie vazute interesele, ori, din cite vad eu, interesul e sa-l puna pe Putin cu botul pe labe. Sa-l stringa de git, astfel incit sa nu mai poata dicta pretul petrolului sau al gazelor. Parerea mea, dom Profesor.

Răspunde

profesoru - 12-01-2014

1.In mod evident Romania din 2007 nu semana cu Moldova de azi: populatia era 90% pro-europeana, nu aveam teritorii separatiste si nici trupe straine. 2.Ce sa cuprinda foaia de parcurs? Retragerea trupelor ruse, reintegrarea Transnistriei, convingerea rusofonilor sa iubeasca UE? Sunt lucruri care nu depind de Moldova. Din cauza asta nu poate adera la UE nici acum, nici altadata.

Răspunde

victor L - 12-01-2014

Sa nu exageram: "Atunci cînd s-au anunțat primele rezultate de la Chișinău în România a fost un adevărat șoc." Cind s-au anuntat primele rezultate, au fost rezultatele din 17% din sectiile de votare, apoi din vreo 30% rezultatele au inceput sa fie in schimbare. V-ati creiat un scenariu ca sa puteti broda o Apocalipsa care n-a venit. Daca primele rezultate publicate ar fi fost doar din nordul si sudul Basarabiei, hai, fie, ar fi fost un soc :P

Răspunde

Alexandru Lazescu - 12-01-2014

Dupa aceasta teorie nici Romania nu trebuia primita pentru ca evident nu prea respecta multe criterii decit asa, la limita. Pe de alta parte nu a spus nimeni ca Moldova trebuie integrata imediat ci ca trebuie sa i se dea o perspectiva clara in timp si o foaie de parcurs. Altfel nu ai cum sa faci ca populatia sa sprijine unele masuri dure si nici sa fortezi guvernatii sa faca si ei lucruri care nu le plac (de ex legate de Independenta Justitiei). S-ar face aceeasi greseala ca in Ucraina cind discutiile legate de Partenariatul Estic au fost privite din perspectiva strict tehnica. Daca joci asa nu ai nici o sansa in fata Rusiei.

Răspunde

Felix - 12-01-2014

Pai pe de o parte viteza de aderare depinde in mare masura de moldoveni; aici doua chestii sunt de baza: 1. criteriile de aderare - lucru complicat si lent si 2. vointa clara a majoritatii - iarasi o chestie complicata si pe termen lung. Pe de alta parte, daca chiar au de partea lor Washingtonul, Berlinul si Bucurestiul, nu au cum sa piarda pe termen lung. E ca in vorba ceea englezeasca: fiecare sa isi faca datoria. Pe termen scurt nici EU nici SUA nici RM nu pot face mai mult.

Răspunde

Felix - 12-01-2014

Si mai era o problema daca ar fi castigat pro-rusii: pe termen mediu Ucraina s-ar fi putut trezi cu un "al doilea front" deschis in vest; fie de la Tiraspol cu sprijin indirect de la Chisinau, fie direct de la Chisinau, intru "recuperarea teritoriilor moldovenesti si sudul si nordul RM"

Răspunde

profesoru - 12-01-2014

Deci capitalele europene ar da dovada de viziune geopolitica daca ar primi Moldova in UE? Desi nu indeplineste criteriile de aderare, nu-si controleaza intregul teritoriu (Transnistria), are trupe rusesti "de mentinere a pacii" si populatia e impartita - 50% cu Rusia, 50% cu UE? Cand exista conflicte potentiale in cazul inceperii procesului de aderare (Gagauzia, Balti)? Atunci e bine ca europenii n-au viziune :)

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22