Preluarea șefiei CE, sub semnul întrebării. Breton, în conflict de interese. România, fără candidat

Dora Vulcan | 25.10.2019

Desemnarea lui Thierry Breton ca nou candidat al Franței, după respingerea lui Goulard, ar putea duce la o nouă amânare a preluării șefiei Comisiei Europene de către Ursula von der Leyen.

Pe aceeași temă

În ciuda avertismentelor primite, președintele Franței, Emmanuel Macron, a optat pentru a doua nominalizare riscantă: Thierry Breton, CEO firmei tech Atos și fost ministru al finanțelor, care însă este pasibil de conflict de interese.

România este altă piatră de moară, după respingerea Rovanei Plumb și fără garanția învestirii guvernului desemnat Orban, după demiterea guvernului Dăncilă prin moțiune de cenzură.

Breton riscă să fie respins de Parlamentul European, după ce primul candidat al Franței, Sylvie Goulard, a fost respinsă din cauza unor probleme legale și etice.

Pe de altă parte, dacă va fi validat de forul legislativ de la Strasbourg, el ar putea avea o relație tensionată cu ceilalți membri ai executivului european, mai ales cu Margrethe Vestager, cunoscută pentru pozițiile sale antitrust, notează Politico.eu, preluat de Hotnews.ro.

”Thierry Breton este preşedinte al Atos, o societate de servicii informatice care primeşte subvenţii europene, care este unul din liderii europeni în supercalculatoare, din nou cu subvenţii europene, iar în portofoliul său ce vom avea? Serviciile informatice. Vom avea aşadar o îngrijorare privind conflict de interese”, a explicat la BFMTV şi RMC eurodeputatul Yannick Jadot, din partidul ''Europa-Ecologie-Verzii'' (Europe Écologie Les Verts - EELV), citat de Agerpres.

Administrația franceză a susținut că Breton este candidatul ideal pentru a ocupa poziția de comisar pe probleme de piață internă, inclusiv economia digitală, politica industrială a Uniunii Europene şi noul directorat pentru industria de apărare şi spaţială tocmai datorită experienței sale în afacerile din domeniul tehnologiei.

Manon Aubry, un alt europarlamentar francez, care face parte din comisia pentru afaceri legale, a spus că firma Atos condusă de Breton a primit nu mai puțin de 107 millioane de euro din fonduri europene în 2018.

”Macron a ales încă o dată un candidat care este pasibil de conflict de interese. Abia aștept audierea din comisie„, a scris ea pe twitter.

De asemenea, potrivit politico.eu, o organizație anticorupție din Franța (Anticor) a depus o plângere penală în care este menționat și Breton, atât pentru activitatea sa politică, cât și pentru afacerile sale.

Obținerea validării lui Breton va fi crucială pentru Macron și pentru Ursula von der Leyen, care s-au confruntat deja atât cu respingerea primului candidat al Franței, cât și cu respingerea candidaților României și Ungariei.

O respingere a celui de-al doilea candidat al Franței nu doar că ar determina o nouă amânare, dar ar ridica și mari semne de întrebare asupra discernământului Ursulei von der Leyen și al lui Emmanuel Macorn de a-și alege oamenii, mai comentează Politico.eu.

De altfel, respingerea acestora a dus deja la o amânare a preluării mandatului, programată inițial pentru 1 noiembrie.

În cazul României, lucrurile sunt și mai complicate în condițiile în care procedura desemnării unui comisar depinde acum de votul de învestire a noului guvern de la București, după demiterea, prin moțiune de cenzură, a guvernului Dăncilă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22