Premieră: Kim Jong-un l-a felicitat de ziua de naştere pe preşedintele Chinei, Xi Jinping

Dora Vulcan | 16.06.2018

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, i-a trimis o felicitare de aniversare preşedintelui Chinei, Xi Jinping, o premieră în cinci ani şi un gest diplomatic de prietenie care reflectă îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări, transmite agenţia EFE.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Kim i-a trimis lui Xi o scrisoare şi un coş cu flori pentru a marca împlinirea de către acesta, vineri, a 65 de ani, a informat televiziunea de stat nord-coreeană KCTV, preluată de Agerpres. 

 

Este pentru prima dată când liderul de la Phenian îi trimite un mesaj de aniversare omologului său chinez, începând cu anul 2013, an în care acesta a devenit preşedinte al Republicii Populare Chineze.

 

Relaţiile între cele două ţări vecine au început să se deterioreze în acelaşi an, după ce Kim l-a executat pe Jang Song Thaek, pe atunci "numărul doi" al regimului şi care menţinea o legătură strânsă cu Beijingul, dar şi după ce Kim Jong Un a decis efectuarea celui de-al treilea test nuclear al ţării sale.

 

China s-a alăturat atunci iniţiativei internaţionale conduse de Statele Unite pentru a impune sancţiuni Coreei de Nord, ceea ce a afectat şi mai mult legăturile cu Phenianul.

 

Relaţia între cele două state a început să se schimbe în acest an, mai ales după cele două reuniuni pe care Kim şi Xi le-au avut în martie şi aprilie.

 

Kim Jong Un a călătorit în secret în China, între 25 şi 28 martie, şi s-a întâlnit cu Xi Jinping, marcând prima ieşire în exterior şi primul summit de la venirea sa la putere la finalul lui 2011.

 

Apoi, cei doi s-au întâlnit în oraşul Dalian din China, în plină perioadă de pregătire a istoricei reuniuni din 12 iunie, din Singapore, între Kim Jong Un şi preşedintele american, Donald Trump.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22