Premiera la Beijing: Cod rosu de alerta, trei zile, din cauza poluarii aerului

Iulian Popescu | 07.12.2015

În premieră, la Beijing a fost instituit cod roșu de alertă, cel mai ridicat nivel de alertă din cele patru existente, valabil de marți și până joi, din cauza poluării aerului.

Pe aceeași temă

 

Locuitorii Beijingului s-au trezit într-un oraş înconjurat de o pătură şi mai groasă de smog decât de obicei. Aproximativ 20 de milioane de oameni au fost avertizaţi să poarte măşti de protecţie dacă ies din case, iar cei cu probleme respiratorii au fost sfătuiţi să nu plece la drum. Pentru locuitorii Beijingului, vederea cerului albastru a devenit o sărbătoare pe care şi-o amintesc apoi cu nostalgie.

 

„A fost o perioadă, săptămâna trecută, când smogul a fost foarte dens şi, apoi, deodată, cerul a devenit albastru, cu nori albi. Norii au apărut şi a doua zi. A fost ca şi cum un magician ar fi adus cerul albastru înapoi pentru a doua zi la rând”, povestește o femeie, citată de Digi24.

 

Un alt locuitor spune că smogul are unele efecte: „Locuiesc nu departe de firma mea şi, de obicei, merg pe jos, în loc să conduc. Dar dacă smogul devine foarte dens în zilele următoare, s-ar putea să iau maşina, ceea ce este neplăcut pentru că distanţa este scurtă”.

 

În urmă cu o săptămână, la Beijing, nivelul din aer al particulelor PM2,5 a atins valoarea de 650 micrograme pe metru cub. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), nivelul maxim dincolo de care aceste particule ajung să pună în pericol sănătatea este de 25 micrograme pe metru cub de aer.

 

China se luptă să reducă poluarea atmosferică de notorietate de la Beijing de mai multă vreme, însă rezultatele nu sunt mulțumitoare. Un prim obiectiv este legat de reducerea densității particulelor PM2,5, particule dăunătoare cu diametrul mai mic de 2,5 microni, aflate în suspensie în atmosferă, scrie Agerpres.

 

Locuitorii capitalei Beijing şi din zonele limitrofe au fost sfătuiţi să nu iasă din casă.

 

În încercarea de a diminua emisiile de noxe, autorităţile au închis circulaţia pe mai multe autostrăzi şi au suspendat activitatea pe şantierele de construcţii din Beijing.

 

Poluarea atinge cote periculoase în special în timpul iernii când sunt puse în funcţiune sistemele de încălzire şi curenţii de aer sunt mai puţin activi ceea ce înseamnă că vântul nu este suficient de intens pentru a risipi norul de poluare, scrie Agerpres.

 

***

 

La Paris se desfășoară, până pe 11 decembrie, conferinţa pentru combaterea schimbărilor climatice, la care participanții, reprezentanți din aproximativ 190 de state, incearcă să ajungă la un acord în privinţa mijloacelor de a limita încălzirea planetei la două grade Celsius în comparație cu era preindustrială, transmite Agerpres.

 

Comunitatea internationala s-a pus de acord in 2009 sa limiteze la +2 grade Celsius cresterea temperaturii la nivel global, pentru a preveni consecinte devastatoare. 43 de state vulnerabile au facut insa apel, in mijlocul lui noiembrie, la Conferinta climatica, sa se puna de acord asupra unui prag de 1,5 grade Celsius peste nivelul de dinainte de Revolutia Industriala, transmite Hotnews.


Oamenii de stiinta se tem de efecte ireversibile daca se va trece de limita de 2 grade Celsius fixata in 2009 la Copenhaga: evenimente extreme repetate- cicloane, secete etc.-, scaderea randamentului agricol, disparitia unor specii. La +2 grade, nivelul marii va creste cu 40 cm pana in 2100, dar la +4-5 grade, cu 80 cm si isi va continua ascensiunea.


Un raport al ONU a amintit insa, in iunie, ca lumea nu trebuie sa se considere protejata doar pentru ca s-a limitat la 2 grade". Marja de siguranta ar fi mai degraba "un prag de 1,5 grade", arata documentul, pentru care de 2 grade "ar trebui sa fie vazute ca o <>, o limita maxima pentru a proteja cu orice pret".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22