Premierul britanic a promis că va livra Brexit până la 31 octombrie, cu sau fără acord

Laurentiu Gheorghe | 29.09.2019

Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat că nu va demisiona, chiar dacă nu va reuși să obțină un acord cu Uniunea Europeană, și că doar guvernul conservator poate să ofere Brexit pe 31 octombrie.

Pe aceeași temă

Premierul britanic Johnson a promis să rămână pus să atingă termenul limită pentru Brexit la 31 octombrie

La deschiderea lucrărilor conferinței anuale a conservatorilor care se desfășoară la Manchester, Johnson a vrut să-i asigure pe susținătorii săi că va reuși Brexit-ul până la sfârșitul lunii octombrie, cu sau fără un acord cu UE.

Dar sunt mai multe obstacole ce trebuie depășite, dar nu în ultimul rând ceea ce Johnson „actul de capitulare” – legea adoptată de Parlament care îl obligă pe premier să solicite amânarea Brexit-ului dacă nu se va ajunge la un acord cu Bruxelles-ul în 17 – 18 octombrie la summit-ul UE.

Johnson again declined to explain how he plans to circumvent that law and deliver on his Brexit promise, deepening uncertainty around Britain’s biggest trade and foreign policy shift for more than 40 years.

Johnson a refuzat din nou să explice cum intenționează să eludeze această lege și să-și îndeplinească promisiunea Brexit, adâncind incertitudinea cu privire la cea mai mare schimbare de politică comercială și externă a Marii Britanii de peste 40 de ani.

Premierul britanic a evitat însă să explice cum va putea să eludeze această lege și să reușească să-și îndeplinească promisiunea Brexit-ului, întărind incertitudinile privitor la cea mai mare schimbare de politică externă și comercială a Marii Britanii din ultimii 40 de ani.

„Oamenii pot să simtă că țara se apropie de un moment important răscruce și trebuie să mergem mai departe și să oferim Brexit pe 31 octombrie ... Voi continua și voi face asta”, a declarat el pentru BBC și citat de Reuters.

Întrebat dacă va demisiona pentru a evita să fie obligat să solicite Uniunii Europene o amânare a Brexit-ului dincolo de 31 octombrie, Boris Johnson a răspuns: „Nu. Mi-am asumat să conduc partidul şi ţara mea într-un moment dificil şi voi continua să fac asta. Cred că este responsabilitatea mea să fac asta”.

De asemenea, Johnson şi-a acuzat duminică adversarii politici că îşi ascund intenţiile reale - împiedicarea Brexit-ului - în spatele „unui ocean de indignare”, şi, în schimb, a dat asigurări că are „şanse bune” să încheie un acord de divorţ cu UE.

„Ceea ce încearcă (Boris Johnson – n.r.) să facă este să maximizeze sprijinul alegătorilor care susţin ieşirea din UE, a comentat pentru AFP Chris Curtis, director de cercetări politice al institutului YouGov.

Parlamentarii laburiști l-au criticat dur pentru denumirea dată Johnson legii care-i impune amânarea unui Brexit fără acord, „actul de capitulare”.

Liderul de la Londra a admis că discuțiile pe tema Brexit au inflamat spiritele în Marea Britanie, după ce săptămâna trecută a avut loc o ședință furtunoasă în Parlamentul britanic, în cursul căreia Boris Johnson a acuzat opoziția din Parlamentul de la Londra de "sabotarea" negocierilor pentru Brexit.

„Cea mai bună cale de a termina asta este să finalizăm (procesul) Brexit pe 31 octombrie și să mergem mai departe”, a completat premierul într-un interviu pentru emisiunea The Andrew Marr Show de la postul BBC One.

După mai bine de trei ani după scrutinul care a deschis calea spre Brexit, Partidul Conservator dar și din zona opoziției vor organizarea de alegeri anticipate pentru deblocarea procesului de ieșire din UE, care cel mai probabil vor avea loc până la sfârșitul anului dacă ieșirea Marii Britanii va eșua.

Institutul de sondare a opiniei publice a spus că Partidul Laburist a câștigat 2 puncte procentuale după conferința ținută în Brighton săptămâna trecută, însă conservatorii conduc în continuare în preferințele de vot ale britanicilor cu 12%.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22