Premierul britanic Boris Johnson rămâne în funcție după ce a primit votul de încredere al partidului

L. G. | 07.06.2022

Premierul britanic Boris Johnson „a supraviețuit” moțiunii de cenzură cu 211 voturi în favoarea sa și 148 împotrivă, rămânând în funcție, dar cu o poziție mult slăbită.

Pe aceeași temă

Cu toate că a supraviețuit acestui vot de încredere al parlamentarilor conservatori, pentru Boris Johnson este doar o victorie aritmetică, contează BBC, rezultatul fiind mai rău decât în cazul fostului premier Theresa May care a fost forțată să plece din fruntea guvernului după nici șapte luni.

Regulile actuale împiedică să mai aibă loc un alt vot în decurs de 12 luni, dar surse din cadrul partidului conservator spun că regula ar putea fi schimbată dacă va fi cerută de un număr suficient de parlamentari.

Un deputat conservator a declarat după ce s-a anunțat rezultatul votului: „Este începutul sfârșitului. De fapt, este mult mai bine pentru toată lumea dacă ar demisiona”.

Un altul a prezis că Johnson „va pleca în șase luni... Este Theresa May 2.0 [și] la ea a durat șapte luni”.

Un al treilea a spus că victoria lui va lăsa partidul „încrâncenat” și divizat. El a spus că un alt vot de cenzură va fi declanșat probabil în septembrie, după publicarea raportului comisiei pentru privilegii care va stabili dacă Johnson a indus în eroare Parlamentul.

După cum scrie The Telegraph, în prezent, singurul lucru care îl menține în funcție pe Johnson este lipsa unei alternative viabile.

Dacă Boris Johnson pierdea votul de încredere, el urma să fie destituit, ceea ce însemna că Partidul Conservator trebuia să organizeze o competiţie internă pentru desemnarea unui succesor.

Susținătorii săi spun că situația este foarte diferită acum față de cea în cazul Theresei May, dar acest vot nu înseamnă că problemele lui Boris Johnson vor dispărea. Nu trebuie uitat că 148 de parlamentari din propriul partid consideră că țării i-ar fi mai bine fără el. Rezultatul este la limita superioară a așteptărilor „taberei rebelilor”, care, de altfel, nici nu se așteptau să aibă câștig de cauză. Ei vor vedea însă acest vot drept o pierdere a bătăliei, dar războiul pentru a-l înlocui continuă, comentează editorul politic al  BBC.

Boris Johnson trebuie să facă față unei presiuni în creştere pe plan intern, inclusiv în rândul propriului partid, mai ales după dezvăluirile privind petrecerile desfăşurate la reşedinţa din Downing Street în plin lockdown impus chiar de guvern din cauza pandemiei de covid-19. Boris Johnson a fost amendat de poliţie pentru participarea la un eveniment de acest fel, ceea ce i-a adâncit prejudiciul de imagine. În aceste condiții, zeci de parlamentari conservatori au pus sub semnul întrebării autoritatea lui Johnson de a mai guverna ţara, care se confruntă cu riscul unei recesiuni economice pe fondul creşterii preţului la carburanţi şi produse alimentare.

La doi ani şi jumătate de la victoria sa triumfală la urne, liderul de 57 de ani, din ce în ce mai contestat, a demonstrat încă o dată capacitatea de a supravieţui în cele mai periculoase situaţii. El rămâne, însă, implicat în afacerea „partygate”, petrecerile stropite cu alcool organizate în Downing Street în cursul carantinei, iar votul de luni a arătat diviziunile profunde din cadrul Partidului Conservator și asta va avea probabil consecințe. Victorios, Boris Johnson nu mai poate fi vizat însă de o altă moţiune de cenzură în partid timp de un an, conform regulilor actuale, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22