Pe aceeași temă
Uniunea Europeană ar trebui să facă o prioritate din admiterea lor, întrucât tocmai acestea sunt țările situate în prima linie a crizei refugiaților în Europa, a declarat Renzi ,miercuri, citat de Reuters și preluat de Agerpres.
Renzi a făcut acest apel după ce oficiali UE au declarat la sfârșitul lunii trecute că Uniunea este îngrijorată de posibilitatea ca traficanții de persoane să deschidă o nouă cale pe mare spre Italia din Albania dacă frontierele terestre din Balcani sunt
închise.
"Uniunea s-a extins spre est. Dar ar fi o greșeală tragică și istorică să fie lăsate țările din Balcani", a declarat Renzi pentru ziarul german Die Welt într-un interviu publicat miercuri.
"Admiterea Albaniei, Muntenegrului și Serbiei în Uniune trebuie să aibă prioritate", a adăugat Renzi.
***
Potrivit datelor Agenției europene pentru supravegherea frontierelor (Frontex), de la începutul anului au intrat ilegal în Europa peste 800.000 de migranți veniți din Africa, Orientul Mijlociu și Asia, iar Comisia Europeană estimează că până în anul 2017 acest număr ar putea ajunge la trei milioane.
După ce la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) de pe 22 septembrie s-a impus prin majoritate calificată repartizarea prin cote obligatorii a 160.000 de migranți între statele UE, Juncker și Merkel au afirmat că obiectivul pe care-l vor urmări de acum înainte va fi instituirea unor cote obligatorii permanente.
CITIȚI ȘI: Presedintele Iohannis participa la summitul european de la Malta, pe tema crizei refugiatilor
Muntenegru deja negociază activ aderarea la UE. Serbia, Macedonia și Albania sunt candidați oficiali. Dar UE a semnalat că este puțin probabil să accepte noi membri până la sfârșitul deceniului, amintește Reuters.