Premierul maghiar Orban, vizita la Satu-Mare, in plin conflict diplomatic Romania-Ungaria

Vlad Toma | 08.12.2016

Viktor Orban, premierul Ungariei, va ajunge astazi in Romania, la Satu-Mare, la invitatia liderului UDMR, Kelemen Hunor, anunta Digi 24.

Pe aceeași temă

 

Vizita lui Orban vine in contextul alegerilor parlamentare de duminica, acesta incercand probabil sa ii mobilizeze pe maghiari la vot.

 

Noile tensiuni Romania-Ungaria au aparut dupa ce Péter Szijjártó, ministrul ungar de Externe, le-a interzis diplomaţilor maghiari să participe la evenimentele prin care România si-a sarbatorit Ziua Naţională de 1 decembrie.


Ulterior, MAE român a transmis ca a luat notă ”cu surprindere şi nedumerire” de decizia Ministerului Afacerilor Externe şi Comertului Exterior al Ungariei de interzicere a participării diplomaţilor ungari la celebrările şi recepţiile organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României.

 

”O asemenea decizie este greu de înţeles cu atât mai mult cu cât respectul faţă de valorile şi simbolurile naţionale ale unei ţări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează înseşi Uniunea Europeană şi comunitatea trans-atlantică”, se mai arăta într-un comunicat al Ministerul român al Afacerilor Externe.

 

Traian Băsescu, fostul presedinte al Romaniei, a cerut expulzarea ambasadorului Ungariei de la Bucureşti şi rechemarea ambasadorului României din Ungaria, după declaraţiile lui Péter Szijjártó, ministrul de Externe ungar.


"Având în vedere afrontul fără precedent adus de ministrul de externe maghiar, Peter Szijjarto, României, singura soluţie demnă este expulzarea imediată a ambasadorului Ungariei de la Bucureşti şi rechemarea ambasadorului României de la Budapesta. Altfel, aceşti aventurieri din guvernul lui Viktor Orban nu vor înţelege că România adevărată este până la Tisa. Să vă ferească Dumezeu să ne amintim de acest lucru, lătrăi politici budapestani", a scris Traian Băsescu pe Facebook.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22