Premierul Marii Britanii, Liz Truss, a demisionat din fruntea guvernului

L. G. | 20.10.2022

Liz Truss a devenit prim-ministrul Marii Britanii cu cel mai scurt mandat de după cel de Al Doilea Război Mondial: doar șase săptămâni a rezistat în funcție.

Pe aceeași temă

Prim-ministrul Marii Britanii, Liz Truss, și-a anunțat joi demisia la doar 44 de zile de la preluarea mandatului, după ce un plan riscant de reducere a taxelor și de creștere a cheltuielilor a provocat tulburări pe piețele financiare, forțând-o să revină asupera deciziilor sale ceea ce a făcut ca autoritatea ei politică să se dezintegreze.

Instabilitatea politică în Marea Britanie a atins cel mai înalte cote din ultimele decenii: 4 miniștri de finanțe, 3 miniștri de interne, 2 monarhi și 3 premieri în doar patru luni.

Liz Truss a declarat joi, în fața reședinței din Downing Streat 10, că își dă demisia din funcția de prim-ministru, deoarece nu și-a putut pune în aplicare programul său economic care a trimis unde de șoc în piețele financiare ș a divizat Partidul Conservator, la doar șase săptămâni după ce a fost numită în funcție.

Liz Truss va rămâne prim-ministru interimar până când va fi ales un nou lider al Partidului Conservator, probabil „săptămâna viitoare”, în opinia ei.

Vorbind în fața biroului ei din Downing Street, Truss a recunoscut că nu și-a putut îndeplini promisiunile pe care le-a făcut atunci când a candidat la funcția de lider al Partitudului Conservator, iar încrederea acordtaă de propriul partid s-a evaporat.

„Recunosc totuși, având în vedere situația, nu pot să-mi depun mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator. Prin urmare, am vorbit cu Majestatea Sa Regele pentru a-l anunța că demisionez din funcția de lider al Partidului Conservator", a spus ea.

„Mi-am început mandatul într-un moment de instabilitate majoră la nivel economic pe plan internaţional. Familiile şi companiile erau îngrijorate privind modul în care îşi plătesc facturile. Am fost aleasă cu un mandat de a schimba această situaţie. Am oferit soluţii privind facturile la energie şi privind reducerea asigurărilor medicale. Dar nu pot atinge obiectivele mandatului", a declarat premierul Liz Truss

„În această dimineață m-am întâlnit cu președintele Comitetului 1922, Sir Graham Brady. Am convenit că vor avea loc alegeri pentru conducerea partidului săptămâna viitoare. Acest lucru ne va asigura că rămânem pe calea de a ne îndeplini programul fiscal, să menținem stabilitatea economică și securitatea națională a țării noastre”, a adăugat Truss.

Criza politică s-a amplificat încă de miercuri în Marea Britanie, după ce ministrul de Interne, Suella Braverman, a anunţat că demisionează din funcție. 

Suella Braverman şi-a motivat plecarea prin faptul că a trimis un document oficial folosind mesageria sa personală, o „încălcare tehnică” a regulilor guvernului. Totodată, ea a criticat cabinetul lui Liz Truss, spunând că nu s-a ținut de „angajamentele cheie care au fost promise alegătorilor”.

Suella Braverman este a doua membră care a părăsit, în mai puţin de o săptămână, cabinetul britanic, după concedierea lui Kwasi Kwarteng, ministru de Finanțe.

Cu ratele dobânzilor la creditele ipotecare în creştere rapidă şi inflaţia ajunsă oficial la maximul ultimilor 40 de ani (10,1% în septembrie), Truss - care a fost aleasă de membrii Partidului Conservator tocmai pe baza promisiunii de a scădea taxele şi impozitele în paralel cu menţinerea cheltuielilor publice - a pierdut lupta  pentru a convinge publicul britanic şi formaţiunea de guvernământ că poate face faţă crizei provocate de scăderea nivelului de trai în Regatul Unit.

Știre în curs de actualizare

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22