Pe aceeași temă
Prim-ministrul Marii Britanii, Liz Truss, și-a anunțat joi demisia la doar 44 de zile de la preluarea mandatului, după ce un plan riscant de reducere a taxelor și de creștere a cheltuielilor a provocat tulburări pe piețele financiare, forțând-o să revină asupera deciziilor sale ceea ce a făcut ca autoritatea ei politică să se dezintegreze.
Instabilitatea politică în Marea Britanie a atins cel mai înalte cote din ultimele decenii: 4 miniștri de finanțe, 3 miniștri de interne, 2 monarhi și 3 premieri în doar patru luni.
Liz Truss a declarat joi, în fața reședinței din Downing Streat 10, că își dă demisia din funcția de prim-ministru, deoarece nu și-a putut pune în aplicare programul său economic care a trimis unde de șoc în piețele financiare ș a divizat Partidul Conservator, la doar șase săptămâni după ce a fost numită în funcție.
Liz Truss va rămâne prim-ministru interimar până când va fi ales un nou lider al Partidului Conservator, probabil „săptămâna viitoare”, în opinia ei.
Vorbind în fața biroului ei din Downing Street, Truss a recunoscut că nu și-a putut îndeplini promisiunile pe care le-a făcut atunci când a candidat la funcția de lider al Partitudului Conservator, iar încrederea acordtaă de propriul partid s-a evaporat.
„Recunosc totuși, având în vedere situația, nu pot să-mi depun mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator. Prin urmare, am vorbit cu Majestatea Sa Regele pentru a-l anunța că demisionez din funcția de lider al Partidului Conservator", a spus ea.
„Mi-am început mandatul într-un moment de instabilitate majoră la nivel economic pe plan internaţional. Familiile şi companiile erau îngrijorate privind modul în care îşi plătesc facturile. Am fost aleasă cu un mandat de a schimba această situaţie. Am oferit soluţii privind facturile la energie şi privind reducerea asigurărilor medicale. Dar nu pot atinge obiectivele mandatului", a declarat premierul Liz Truss
„În această dimineață m-am întâlnit cu președintele Comitetului 1922, Sir Graham Brady. Am convenit că vor avea loc alegeri pentru conducerea partidului săptămâna viitoare. Acest lucru ne va asigura că rămânem pe calea de a ne îndeplini programul fiscal, să menținem stabilitatea economică și securitatea națională a țării noastre”, a adăugat Truss.
Criza politică s-a amplificat încă de miercuri în Marea Britanie, după ce ministrul de Interne, Suella Braverman, a anunţat că demisionează din funcție.
Suella Braverman şi-a motivat plecarea prin faptul că a trimis un document oficial folosind mesageria sa personală, o „încălcare tehnică” a regulilor guvernului. Totodată, ea a criticat cabinetul lui Liz Truss, spunând că nu s-a ținut de „angajamentele cheie care au fost promise alegătorilor”.
Suella Braverman este a doua membră care a părăsit, în mai puţin de o săptămână, cabinetul britanic, după concedierea lui Kwasi Kwarteng, ministru de Finanțe.
Cu ratele dobânzilor la creditele ipotecare în creştere rapidă şi inflaţia ajunsă oficial la maximul ultimilor 40 de ani (10,1% în septembrie), Truss - care a fost aleasă de membrii Partidului Conservator tocmai pe baza promisiunii de a scădea taxele şi impozitele în paralel cu menţinerea cheltuielilor publice - a pierdut lupta pentru a convinge publicul britanic şi formaţiunea de guvernământ că poate face faţă crizei provocate de scăderea nivelului de trai în Regatul Unit.
Știre în curs de actualizare