Pe aceeași temă
În schimb, despre Ungaria, Morawiecki a spus că nu se opune înăspriri sancțiunilor impuse Moscovei.
Declaraţiile lui Morawiecki intervin după ce prim-ministrul ungar Viktor Orban şi-a asigurat un nou mandat în urma alegerilor legislative de duminică, înaintea cărora fusese criticat pentru o poziţie insuficient de dură împotriva agresiunii Rusiei în Ucraina.
„Trebuie să constatăm că, indiferent cum abordăm Ungaria, aceasta este a patra astfel de victorie (a lui Viktor Orban - n.r.) şi trebuie să respectăm alegerile democratice (...) Germania este cea care constituie obstacolul principal în privinţa sancţiunilor. Ungaria este pentru sancţiuni', a afirmat Mateusz Morawiecki, citat de Reuters.
Premierul polonez se referă la importurile energetice ale Germaniei din Rusia, la care Berlinul nu vrea să renunțe. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat luni că Berlinul nu poate impune imediat un embargo, în ciuda atrocităților din Ucraina.
Germania, dependentă de importurile din Rusia
Habeck a precizat însă că cea mai mare economie a Uniunii Europene lucrează pentru a opri importurile de energia din Federația Rusă.
„Lucrăm spre un embargo, cu măsuri care în fiecare zi îl rănesc pe Putin. Suntem pe un curs bun și săptămâna aceasta vom face mai multe progrese pe acel curs”, spune el.
„Lucrăm la independența față de gazul, cărbunele și petrolul rusesc”, a spus acesta.
Habeck spune că înainte de invazia Rusiei în Ucraina, 35% din petrolul Germaniei provenea din Rusia, acum importurile au scăzut la 25%. În declarațiile anterioare, el a spus că, de la invazie, dependența Germaniei de gazul rusesc a scăzut de la 55% la 40%.
Din cauza uciderilor de civili din Bucha și din alte părți din Ucraina, noi sancțiuni împotriva Rusiei vor fi decise săptămâna aceasta, a spus el.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că va discuta cu partenerii europeni, „în special cu Germania” în „zilele următoare”, menţionând sancţiuni individuale şi măsuri cu privire la „cărbune şi petrol”.
Rusia livrează în continuare gaze naturale
Rusia a menținut luni exporturile de gaze prin principalele conducte către Europa, în ciuda incertitudinii cu privire la termenii în care se vor efectua plățile și în condițiile în care liderii UE solicită înăsprirea sancțiunilor împotriva Moscovei, acuzată de crime de război în Ucraina.
Gazul fizic curge prin conducta Yamal-Europa, la punctul de frontieră Mallnow al Germaniei, a trecut peste sfârșit de săptămână și a fost ultima dată la zero, au arătat datele operatorului Gascade.
Gazul curge prin conducta Yamal-Europa arată datele operatorului Gascade. Livrările au continuat și prin conducta care traversează Ucraina până în Slovacia, fluxul fiind constant de 967.841 MWh, la și prin conducta Stream 1 spre Germania, cu un debit de 73.400.298 kWh.
Nominalizările, sau cererile, pentru livrările de gaze rusești prin punctul de intrare din Slovacia Velke Kapusany din Ucraina au fost constante luni, la 967.841 MWh, la fel ca fluxurile prin conducta Nord Stream 1 către Germania cu 73.400.298 kWh/h.
Gigantul energetic rus, Gazprom, a anunțat că va continua să furnizeze gaze naturale Europei prin conductele din Ucraina, în conformitate cu solicitările consumatorilor europeni.
Cu toate acestea, rămân întrebări cu privire la livrările viitoare, având în vedere cererea Kremlinului ca cumpărătorii să înceapă să plătească Gazprom în ruble, solicitare dezavuată de membrii UE.
Premierul Slovaciei Eduard Heger a confirmat în weekend că țara sa va acționa la unison cu Uniunea Europeană împotriva unor astfel de solicitări de plată.
Solicitările pentru o nouă rundă de sancțiuni care să afecteze economia Rusiei au apărut și în weekend, după ce au apărut informații privind posibile crime de război în jurul orașelor din apropierea Kievului, după retragerea forțelor ruse.
Rusia a negat anterior că a vizat civili și a respins acuzațiile de crime de război. Moscova a spus că crimele de lângă Kiev au fost „înscenate” pentru a păta numele Rusiei.
Un purtător de cuvânt al ministerului german al economiei a spus că un embargo pe gaz ar avea consecințe economice pentru Germania și, prin urmare, ar trebui să acționeze cu prudență. Germania primește aproximativ 40% din gazul său din Rusia și a activat deja un plan de urgență care ar putea duce la raționalizarea gazelor dacă rezervele scad prea puțin.
Italia, care este, de asemenea, puternic dependentă de gazul rusesc, a declarat că are suficiente rezerve pentru a renunța la furnizarea de gaze rusești în următoarele câteva luni.
Lituania a anunțat deja că nu va mai importa gaz rusesc pentru a-și satisface nevoile interne, devenind prima țară din Europa care și-a asigurat independența față de livrările rusești.