Premierul Poloniei: Vladimir Putin este chiar mai periculos decât Hitler sau Stalin

L. G. | 13.05.2022

Kremlinul a reacţionat vineri la apelurile premierului polonez Mateusz Morawiecki de a „smulge din rădăcină” „ideologia monstruoasă” a Rusiei, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Pe aceeași temă

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a apreciat că „aceasta este chintesenţa urii împotriva ruşilor care, regretabil, a infectat ca o metastază întreaga conducere poloneză şi, în multe feluri, societatea poloneză”.

Într-un editorial din ziarul britanic Telegraph, Morawiecki afirmase marţi că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, este chiar mai periculos decât Hitler sau Stalin, din cauza armamentului avansat de care dispune.

„Această declaraţie şocantă este, din nefericire, isterică şi inacceptabilă”, a replicat Peskov prin intermediul presei.

Relaţiile oricum tensionate dintre Polonia, membră a NATO, şi Rusia s-au deteriorat şi mai mult după ce trupele ruse au invadat în 24 februarie Ucraina, care se învecinează cu ambele ţări.

Circa şase milioane de ucraineni s-au refugiat peste graniţe de la începutul războiului; mai mult de jumătate din ei au trecut în Polonia.

Guvernul de la Varşovia a susţinut permanent sancţiuni occidentale mai dure împotriva Moscovei şi a expulzat 45 de diplomaţi ruşi, ceea ce a determinat o retorsiune din partea Rusiei.

Pe 9 mai, de Ziua Victoriei, sărbătorită cu mult fast de Rusia, ambasadorul rus în Polonia a fost stropit cu vopsea roşie la depunerea unei coroane de flori la cimitirul militarilor sovietici din capitala poloneză. Rusia a pretins scuze oficiale şi a avertizat că dacă nu va fi satisfăcută de reacţia Poloniei va lua şi „alte măsuri”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22