Pe aceeași temă
Premierul Robert Fico și-a condiționat demisia în fața președintelui Andrei Kiska, dacă i se va permita partidului de guvernământ, Smer, să îi aleagă succesorul. Propunerea, acceptată de liderii coaliției de guvernământ a anulat ultimatumul celui mai mic membru al coaliției de a forța refacerea alegerilor după asasinarea unui jurnalist care ancheta legăturile unor membrii ai guvernului cu mafia italiană. Crima a declanșat proteste fără precedent la nivel național și a pus presiune asupra premierului aflat la al treilea mandat.
Oferta lui Fico de a demisiona reprezintă o potențială victorie pentru demonstranții care i-au cerut să plece pentru că nu a reușit să-și îndeplinească promisiunea de a distruge corupția. Este cel mai mare sacrificiu politic pentru omul care a condus Slovacia în zona euro și s-a poziționat ca o contragreutate a Uniunii Europene față de liderii din Europa de Est care se opun standardelor democratice ale UE.
„Există temeri că criza ar putea avea ca rezultat alegeri anticipate, care ar fi însoțite de haos și instabilitate în aceste circumstanțe emoționale”, a declarat Fico miercuri reporterilor în capitala Bratislava. „Consider că este important ca coaliția de guvernământ să continue să-și îndeplinească mandatul dat de alegători”.
Soarta lui Fico este acum în mâinile președintelui Kiska, care are dreptul constituțional de a numi primii miniștri. În timp ce Kiska a solicitat fie o revizuire majoră a cabinetului, fie alegeri anticipate pentru a calma situația, Fico a declarat că președintele este favorabil opoziției. Premierul, care a pierdut în fața lui Kiska, în alegerile prezidențiale din 2014, a arătat clar că va pleca doar dacă partidul din care face parte, Smer va alege un înlocuitor. Kiska a declarat că sa întâlnit și a discutat cu Fico în legătură cu propunerea sa, dar nu a dat detalii suplimentare.
„Fico dorește ca Smer să rămână în coaliție”, a declarat Grigorij Mesznikov, directorul Institutului pentru Afaceri Publice din Bratislava, pentru Bloomberg. „Dar chiar și un nou guvern fără Fico poate avea probleme cu stabilitatea. Majoritatea va fi fragilă, iar coaliția ar putea să nu mai funcționeze nici după o dispută minoră”, a mai spus Meszinkov
Țara cu 5,3 milioane de locuitori a fost lovită luna trecută de asasinarea în stil mafiot a lui Jan Kuciak, care ancheta legăturile dintre crima organizată și membrii guvernului. Zeci de mii de slovaci au ieșit în stradă, acuzând administrația lui Fico că lasă infracțiunile de corupție și crimă organizată să prospere.
Obligațiunile slovace au reacționat puțin de la declanșarea crizei politice. Randamentul titlurilor de stat de referință, cu scadența în 2031, a scăzut cu 1 punct de bază la 1,26% la ora 8:35 în Bratislava.
Criza socială a afectat popularitatea coaliției. Unul dintre contestatarii politici al lui Fico, ministrul de interne Robert Kalinak, a demisionat luni. Cabinetul format de Smer are o majoritate de 78 de parlamentari din parlamentul cu 150 de locuri.
Popularitatea lui Smer a avut de asemenea de suferit. Susținerea sa în rândul alegătorilor a scăzut la 20%, de la 26% în ianuarie, a arătat miercuri un sondaj de opinie realizat de agenția Focus. Principalul partid de opoziție, SaS, care are o platformă eurosceptică și critică o integrare mai puternică în structurile UE, a crescut la 14%, de la 13% în ianuarie. Într-un sondaj realizat separat de Focus pentru ziarul Dennik N, 62% dintre respondenți au declarat că Fico ar trebui să demisioneze.
„Pentru Smer, alegerile anticipate sunt soluția cel mai greu de acceptat”, a spus Meseznikov. „Ultimul sondaj este deja destul de catastrofal, iar partidul poate pierde chiar mai mult într-un vot anticipat”.