Premierul rus: Rosatom candidează pentru finalizarea centralei nucleare Belene din Bulgaria

Laurentiu Gheorghe | 28.06.2019

În cadrul discuțiilor dintre președintele Parlamentului de la Sofia Ţveta Karayanceva și premierul rus, Dmitri Medvedev, s-a exprimat dorința de a intensificare a colaborării dintre cele două părți.

Pe aceeași temă

Ţveta Karayanceva a dat asigurări că partea bulgară depune toate eforturile pentru realizarea proiectului care presupune realizarea unei bifurcații a conductei de gaze Turk Stream prin Bulgaria spre Serbia, pe care Bulgaria ar vrea să se numească Balkan Stream, informează Centrul de presă al Parlamentului bulgar, transmite agenția Sega, preluată de Rador și citată de G4Media.ro.

„Proiectul este construit în conformitate cu toate cerințele europene și, prin conectarea sa cu centrul de gaze Balkan, va garanta rolul strategic al Bulgariei pe harta europeană a gazelor”, a declarat Ţveta Karayanceva.

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a salutat activităţile de construcţie pentru extinderea infrastructurii de gaze în Bulgaria şi regiune şi şi-a exprimat mulţumirea că Bulgaria va participa la realizarea ramificaţiei Turk Stream şi la tranzitul de gaze.

Premierul rus a confirmat, de asemenea, că Rosatom va fi implicat în procedura de selectare a unui investitor strategic pentru finalizarea Centralei Nucleare de la Belene. În timpul discuțiilor, Ţvetka Karayanceva și Dmitri Medvedev au dezbătut şi oportunitățile de creștere a schimburilor de mărfuri între cele două state şi au subliniat că cel mai important lucru în relaţiile dintre Bulgaria şi Rusia sunt legăturile între oameni. La sfârşitul întâlnirii, premierul rus a transmis salutări omologului său bulgar, Boiko Borisov.

Centrala nucleară de la Belene se construiește în apropiere de Dunăre, la numai 40 de kilometri de Turnu-Măgurele.

****

Bulgaria încearcă de mult timp să finalizeze proiectul de la Belene, situat la 40 de km de Turnu Măgurele, care a generat nenumărate controverse în special în rândul activiștilor de mediu. Investiția, care se ridică la 10 miliarde de euro, dă fiori și României, din cauza distanței mici la care se află față de București, de exemplu, scrie Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, construirea celor două reactoare nucleare a început în anii 80. Erau ridicate de sovietici, în timp ce bulgarii construiau deja cartierele în care urmau să locuiască viitorii angajați ai centralei nucleare. Proiectul a fost însă blocat în 2012, în urma presiunilor făcute de SUA, dar și de Uniunea Europeană.

Ruşii au cerut despăgubiri pentru echipamentele nucleare care au fost comandate şi nu au mai fost cumpărate, iar Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris le-a dat dreptate. Bulgaria trebuia să le achite 600 de milioane de euro.

Pentru reluarea și finalizarea proiectului din țara vecină și-a manifestat interesul și o companie din China și una din Franța, pe lângă cea rusească.

Centrala ar urma să preia activitatea centralei de la Kozlodui, care este depășită tehnic și moral.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22