Premierul scoţian Nicola Sturgeon lansează o nouă campanie de independenţă a Scoţiei

Dora Vulcan | 02.09.2016

Nicola Sturgeon, premierul scoţian, a declarat că votul Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană, a schimbat direcţia aleasă în urmă cu doi ani în urma referendumului pentru independenţă, în cadrul căruia majoritatea scoţienilor au respins crearea unui stat independent, informează Reuters.

Pe aceeași temă

 

 

"Controlăm destinul nostru ca stat sau vom fi mereu la mila deciziilor care au loc în altă parte?", a afirmat Sturgeon, citată de Mediafax.

 

 

Partidul Naţional Scoţian (PNS) finanţează un sondaj asupra independenţei prin care ţinteşte să obţină cel puţin două milioane de răspunsuri din partea populaţiei Scoţiei care se ridică la 5,3 milioane de locuitori, până la data de 30 noiembrie. Înarmaţi cu rezultatul acestui sondaj şi mai multe informaţii asupra a ceea ce înseamnă cu adevărat Brexitului, se poate decide necesitatea unui nou referendum pentru independenţa Scoţiei faţă de Marea Britanie.

 

 

În urma referendumului pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, 68 la sută din populaţia Scoţiei a votat pentru rămânerea în UE. Potrivit PNS, apartenenţa la Uniunea Europeană a fost factorul decisiv pentru votul scoţienilor de a face în continuare parte din Marea Britanie.

 

 

Liderii unor întreprinderi comerciale solicită premierului scoţian să se "gândească mai bine", declarând că o campanie de independenţă poate aduce şi mai multă nesiguranţă în ceea ce priveşte "viitorului Scoţiei, într-un moment în care micile şi marile afaceri caută stabilitate la toate nivelele conducerii".

 

 

Liderul conservator scoţian Ruth Davidson o acuză pe Sturgeon de folosirea referendumului UE pentru a crea o şi mai mare divizare.

 

 

"Readucerea în discuţie a dezbaterii referendumului va produce o nesiguranţă şi mai mare în privinţa viitorului Scoţiei, într-un moment în care avem nevoie de un Guvern care să se dedice siguranţei şi stabilităţii", a spus Ruth Davidson.

 

 

Potrivit lui Sturgeon însă, pierderea accesului la piaţa unică europeană este o limită peste care Scoţia nu poate trece.

 

 

"Vara aceasta vom fi martorii unor schimbări seismice care va avea un impact puternic asupra ambiţiei noastre pentru această ţară, Marea Britanie care exista înainte de 23 iunie s-a schimbat fundamental. În vreme ce nu iau nimic de bun, suspectez că susţinerea independenţei va creşte dacă devine clar că acesta este cel mai bun ori singurul mod de a proteja interesele Scoţiei", a adăugat Nicola Sturgeon.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22