Premierul scoțian Nicola Sturgeon: Johnson are mandat să scoată Anglia, nu și Scoția din UE

Dora Vulcan | 15.12.2019

Premierul scoțian Nicola Sturgeon cere un nou referendul pentru independență după mandatele record obținute de Partidul Național Scoțian (SNP) la legislativele de joi în parlamentul britanic.

Pe aceeași temă

Premierul britanic Boris Johnson trebuie să se „concentreze asupra realității” și să recunoască faptul că Partidul Național Scoțian (SNP) a primit mandat pentru al doilea referendum pentru independență, a declarat sâmbătă prim ministru scoțian Nicola Sturgeon, citată de Reuters.

Scoţia trebuie să primească autorizaţia de a organiza un nou referendum privind statutul său în Regatul Unit după victoria zdrobitoare a naţionaliştilor în alegerile parlamentare desfăşurate joi, a declarat vineri lidera executivului scoţian Nicola Sturgeon.

SNP a câștigat 48 din cele 59 de locuri din Scoția în parlamentul britanic la alegerile naționale de joi, determinându-l pe Sturgeon să-și intensifice cererile pentru un alt referendum de independență.

''Există acum un mandat pentru a le oferi scoţienilor alegerea cu privire la viitorul lor. Este o dorinţă clară şi o confirmare că Scoţia nu trebuie să fie ancorată de un guvern Boris Johnson şi nu trebuie să fie desprinsă de Europa împotriva voinţei noastre. Boris Johnson poate are un mandat de a scoate Anglia din Uniunea Europeană, dar el nu are un mandat solid de a scoate Scoţia din Uniunea Europeană. Scoţia trebuie să aibă o opţiune privind propriul nostru viitor'', a subliniat Sturgeon.

Scoțienii au votat într-un referendum de independență în 2014 pentru a rămâne în Regatul Unit, dar au votat și la referendumul Brexit din 2016 pentru a rămâne în Uniunea Europeană. La referendumul din iunie 2016, Regatul Unit a votat în proporţie de 52% pentru ieşirea din Uniunea Europeană. În ceea ce-i priveşte, 62% dintre scoţieni au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

De atunci, Sturgeon spune că Scoția merită un alt vot pentru a deveni o națiune independentă, motivând că este scoasă din UE împotriva voinței sale.

Sturgeon a declarat, vineri, că guvernul semi-autonom de la Edinburgh va publica săptămâna viitoare un proiect privind un transfer de putere de la Londra, care i-ar permite să organizeze un al doilea referendum de independență.

"Scoția își dorește foarte clar un viitor diferit de cel ales de o mare parte din restul Regatului Unit, iar Scoția vrea să aibă dreptul să își aleagă propriul viitor", a spus ea sâmbătă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22