Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020 a fost atribuit poetei Luoise Glück din SUA

Redactia | 08.10.2020

Poeta americană Louise Glück a câştigat joi premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020, potrivit unui anunţ făcut de Academia Suedeză din Stockholm.

Pe aceeași temă

Laureata din acest an a fost recompensată pentru „vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumuseţe austeră, face ca existenţa individuală să fie universală", potrivit comunicatului oficial al Academiei Suedeze, preluat de Agerpres.

Poeta şi eseista Louise Glück s-a născut pe 22 aprilie 1943 şi a câştigat numeroase premii literare majore din Statele Unite, precum National Humanities Medal, Pulitzer Prize, National Book Award, National Book Critics Circle Award şi Bollingen Prize.

Scriitoarea americană este adeseori descrisă ca o poetă cu un stil autobiografic, iar opera ei literară este cunoscută pentru intensitatea sa emoţională şi pentru faptul că se inspiră frecvent din mitologie, istorie şi natură pentru a descrie experienţe personale şi aspecte desprinse din viaţa modernă.

Louise Gluck a devenit cea de-a 16-a femeie recompensată cu premiul Nobel pentru literatură, iar bilanţul scriitorilor care au câştigat acest premiu a crescut, după anunţul de joi, la 117 laureaţi.

Explicând decizia juriului, Anders Olsson, preşedintele comitetului Nobel pentru literatură din cadrul Academiei Suedeze, a spus că stilul scriitoarei americane este "sincer şi fără compromisuri şi semnalează că această poetă vrea să fie înţeleasă. Are umor şi o minte tăioasă".

"Chiar dacă fundalul autobiografic este important în operele ei, ea nu trebuie să fie privită ca o poetă cu un stil confesional. Ea caută universalitatea... Trei caracteristici se unesc şi devin recurente în operele sale: tema vieţii de familie, o inteligenţă austeră, dar şi jucăuşă şi un simţ rafinat al compoziţiei", a adăugat Anders Olsson.

Louise Glück s-a născut la New York în 1943 şi şi-a petrecut copilăria în Long Island. Potrivit The Guardian, scriitoarea americană a publicat 12 volume de poezie şi o carte de eseuri - despre poezie -, intitulată "Proofs and Theories". Cel mai recent volum al ei se intitulează "Faithful and Virtuous Night" şi a apărut în librării în anul 2014.

De-a lungul unei cariere de şase decenii, Louise Glück a explorat teme precum trauma, moartea şi vindecarea în numeroase poezii, care i-au făcut pe mulţi critici literari să le considere atât texte autobiografice, cât şi de ficţiune.

Poeta a scris în textele sale despre perioada în care a suferit de anorexie, în adolescenţă, o afecţiune despre care a dezvăluit mai târziu că ar fi fost cauzată de eforturile depuse pentru a-şi asigura independenţa de mama ei. A scris şi despre moartea surorii sale mai mari, decedată înainte ca ea să se nască. În timp ce urma terapie psihologică, a ales să se înscrie la ateliere de poezie în loc să urmeze o educaţie tradiţională universitară. A urmat câteva cursuri la Sarah Lawrence College şi Columbia University, dar nu a obţinut o diplomă universitară.

Louise Glück a publicat volumul ei de debut, intitulat "Firstborn", în anul 1968. A câştigat premiul Pulitzer pentru poezie în anul 1993 cu volumul "The Wild Iris" şi a obţinut titlul de Poet Laureat al Statelor Unite în 2003.

"Averno" (2016), un volum spectaculos al poetei Louise Glück, i-a încântat pe criticii literari şi conţine o interpretare vizionară a mitului coborârii în Infern a Persefonei în captivitatea lui Hades, zeul morţii.

Volumul ei de poezii "Faithful and Virtous Night", publicat în 2014, a fost recompensat cu National Book Award, unul dintre cele mai prestigioase premii literare atribuite în Statele Unite.

Louise Glück fost decorată la Casa Albă în 2016 de fostul preşedinte american Barack Obama, care i-a atribuit National Humanities Medal.

Scriitoarea americană deţine în prezent titulatura de scriitor-rezident la Universitatea Yale şi locuieşte în Cambridge, Massachusetts.

În 2019, Academia Suedeză a anunţat doi laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură - scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk pentru anul 2018 şi scriitorul austriac Peter Handke pentru 2019 -, după ce a decis să amâne decernarea premiului din 2018 din cauza unui uriaş scandal sexual şi a unor prezumtive conflicte de interese.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost iniţiate de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În domeniul literaturii, Alfred Nobel a încredinţat Academiei Suedeze misiunea de a recompensa în fiecare an "autorul celei mai remarcabile opere literare de inspiraţie idealistă''.

Distincţia pentru Literatură este cea de-a patra anunţată în seria premiilor Nobel, după cele atribuite pentru medicină, fizică şi chimie. Premiul Nobel pentru pace va fi anunţat vineri, 9 octombrie, iar cel pentru economie va fi decernat luni, 12 octombrie.

Fundaţia Nobel a anunţat săptămâna trecută că recompensa financiară pe care o vor primi laureaţii din 2020 va fi cu 1 milion de coroane suedeze mai mare faţă de suma acordată anul trecut. Astfel, fiecare premiu Nobel din 2020 va fi însoţit de un cec de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Tradiţionala ceremonie de înmânare a premiilor Nobel organizată la Stockholm pe 10 decembrie, dată la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel, a fost anulată în acest an din cauza pandemiei de COVID-19.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22