Pe aceeași temă
Comitetul Nobel a anuntat ca presedintele Santos a initiat negocierile cu FARC care au dus la semnarea acordului de pace, precizand ca premiul i-a fost acordat "datorita eforturilor sale hotarate pentru incheierea unui razboi civil care a durat mai mult de 50 de ani si a dus la uciderea a peste 220 000 de persoane si la stramutarea altor 6 milioane."
"Premiul trebuie considerat de asemenea un tribut adus poporului columbian care, in ciuda marilor greutati si abuzuri, nu a renuntat la speranta pacii, si tuturor partilor care au contribuit la procesul de pace. Acest tribut este platit, nu in ultimul rand, reprezentantilor nenumaratelor victime ale acestui razboi civil," mai arata Comitetul Nobel.
Acordul de pace semnat de presedintele Santos cu FARC a fost respins prin referendum zilele trecute de columbieni. In ciuda acestui fapt insa, presedintele a declarat ca va face tot posibilul pentru a obtine un acord de pace efectiv cu FARC, pozitie impartasita si de membrii acestei grupari.
Comitetul Nobel comenteaza respingerea acordului de pace de catre colmbieni, considerand ca rezultatul referendumului implica posibilitatea ca procesul de pace sa fie blocat si razboiul civil sa reizbucneasca. Membrii Comitetului fac un apel catre presedintele Santos si catre Rodrigo Londono, liderul gherilor FARC, sa respecte in continuare incetarea focului.
Fortele Armate Revolutionare ale Columbiei (FARC) au fost formate in 1964 avand scopul de a rasturna guvernul si de a instaura un regim marxist. Conform BBC, grupul a devenit cu adevarat important in anii 80-90, ajungand sa aiba o situatie financiara extrem de buna prin implicarea in traficul de droguri. In perioada sa de varf, FARC a devenit cea mai mare si mai bine echipata forta de gherila din America Latina.