Premiul Nobel pentru Pace, primit de presedintele Columbiei, pentru acordul de pace cu FARC

Vlad Toma | 07.10.2016

Premiul Nobel pentru Pace a fost primit astazi de Juan Manuel Santos, presedintele Columbiei, pentru semnarea unui acord de pace cu rebelii marxisti din gherilele FARC. Acordul avea in vedere incheierea unui razboi civil care a durat peste 52 de ani si a facut sute de mii de victime.

Pe aceeași temă

 

Comitetul Nobel a anuntat ca presedintele Santos a initiat negocierile cu FARC care au dus la semnarea acordului de pace, precizand ca premiul i-a fost acordat "datorita eforturilor sale hotarate pentru incheierea unui razboi civil care a durat mai mult de 50 de ani si a dus la uciderea a peste 220 000 de persoane si la stramutarea altor 6 milioane."

 

"Premiul trebuie considerat de asemenea un tribut adus poporului columbian care, in ciuda marilor greutati si abuzuri, nu a renuntat la speranta pacii, si tuturor partilor care au contribuit la procesul de pace. Acest tribut este platit, nu in ultimul rand, reprezentantilor nenumaratelor victime ale acestui razboi civil​," mai arata Comitetul Nobel.

 

Acordul de pace semnat de presedintele Santos cu FARC a fost respins prin referendum zilele trecute de columbieni. In ciuda acestui fapt insa, presedintele a declarat ca va face tot posibilul pentru a obtine un acord de pace efectiv cu FARC, pozitie impartasita si de membrii acestei grupari.

 

Comitetul Nobel comenteaza respingerea acordului de pace de catre colmbieni, considerand ca rezultatul referendumului implica posibilitatea ca procesul de pace sa fie blocat si razboiul civil sa reizbucneasca. Membrii Comitetului fac un apel catre presedintele Santos si catre Rodrigo Londono, liderul gherilor FARC, sa respecte in continuare incetarea focului.

 

Fortele Armate Revolutionare ale Columbiei (FARC) au fost formate in 1964 avand scopul de a rasturna guvernul si de a instaura un regim marxist. Conform BBC, grupul a devenit cu adevarat important in anii 80-90, ajungand sa aiba o situatie financiara extrem de buna prin implicarea in traficul de droguri. In perioada sa de varf, FARC a devenit cea mai mare si mai bine echipata forta de gherila din America Latina.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22