Presa bulgară: Rivale în economia gri, România și Bulgaria fac concurență țărilor africane

Dora Vulcan | 09.02.2018

Nivelul mediu al sectorului gri in Bulgaria in perioada 1991 - 2015 este de 29,7%, concurată de România, scrie presa bulgară care citează datele FMI despre 158 de state.

Pe aceeași temă

 

 

 

Potrivit uneia dintre metodici, Bulgaria este prima ca dimensiune a economiei gri in anul 2017, dintre toate cele 31 de state examinate. Nivelul economiei gri in medie pentru UE este de 17,1%. Imediat în urma Bulgariei se afla Turcia cu 27,2%, Croatia - 26,5%, Romania - 26,3%. Peste nivelul mediu european mai sunt statele baltice, Cipru, Malta, Slovenia, Ungaria, Polonia, Grecia, Italia si Spania. La celalalt capat al clasamentului sunt Elvetia, cu un procent al economiei gri de 6%, precum si Austria - cu 7,1%. Pentru SUA, ponderea este de 8,34%, pentru China - 14,67%, in timp ce pentru Rusia este calculata la 38,42%, scrie publicația bulgară Sega, citată de Rador.

 

Potrivit studiului FMI, ponderea sectorului gri in Bulgaria a oscilat intre 35,13% din PIB in anul 1991 pana la 20,83% in anul 2015. Cu o pondere medie de 29,17%, Bulgaria se afla intr-o grupa cu o mare parte dintre statele africane si latino-americane - intre care  Mozambic, Kenya, Africa de Sud, Algeria, Columbia, Brazilia, Mexic, Ecuador, precum si Kazahstan si Jamaica, scrie presa bulgară.

 

Studiul a fost dat publicitatii la cateva zile dupa ce premierul bulgar Boiko Borisov a spus că Bulgaria aproape ca a combatut contrabanda cu tigari si a redus-o la circa 6%, in timp ce in state precum Franta ponderea comertului ilegal cu produse de tutun a ajuns la 23%. El chiar s-a mirat de ce cei din UE ii pun intrebari cu privire la coruptia din Bulgaria. Iar ministrul de finante, Vladislav Goranov, a subliniat ca coruptia a este "indusa de presa".

 

"Focuri prietenesti" la adresa tezelor premierului au venit ieri si din randul partenerilor de coalitie - "Patriotii uniti". Deputatul Emil Dimitrov a spus ca cea mai serioasa este situatia economiei subterane in cazul carburantilor, iar intregul transport auto este in sectorul gri. Potrivit deputatului, care este presedinte al Comisiei parlamentare de monitorizare a agentiilor de venituri, lupta impotriva economiei gri si contrabandei si fost sef Agentiei pentru Vami, ponderea economiei gri in agricultura este de asemenea imensa. "Nu exista niciun sector - constructii, agricultura, turism -, care sa nu fie afectat de economia gri. Acolo trebuie sa fie atat eforturile Inspectiei Generale pentru Munca, cat si ale organelor fiscale - sa verifice si sa incerce sa le scoata la lumina", crede el.

 

Studiul FMI cuprinde 158 de state, cu o statistică care se actualizează pe măsura dezvoltării de noi metode de evaluare a economiei gri. Economiile gri sunt evaluate conform diferentelor intre venituri si cheltuieli, forta de munca oficiala si cea reala, consumul de energie, circulatia fluxului de numerar, cererea de valuta etc.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22