Pe aceeași temă
"Acest conflict este aprig discutat în lumea arabă. Cele două naţiuni deja s-au situat pe poziţii adverse în conflicte precum Siria, Irak, Yemen, Bahrain sau Liban. Acum, întrebarea este cât de mult vor degenera lucrurile. Situaţia este extrem de volatilă între aceste state puternice din Golf, Arabia Saudită - dominată de suniţi, şi Iran - dominat de şiiţi. Este un război al cuvintelor. Este şi un război prin intermediari.... Lucrurile ar putea deveni extrem de urâte şi de periculoase în următoarele săptămâni sau luni", a declarat pentru CNN Fawaz Gerges, şeful catedrei privind studierea Orientului Mijlociu la London School of Economics, citat de Mediafax.
La rândul său, general-locotenentul Mark Hertling, analist militar pentru CNN, consideră că acest conflict se dezvoltă foarte repede și poate duce la ce e mai rău. "Este posibil un conflict militar direct între Arabia Saudită şi Iran", a spus Mark Hertling.
Ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, a anuntat ca Arabia Saudita intrerupe relatiile diplomatice cu Iranul, dupa ce ambasada tarii sale la Teheran a fost atacata de o multime furioasa, in semn de protest fata de executarea unui cleric siit, la Riyadh.
Oficialul saudit a mai precizat ca personalul diplomatic iranian trebuie sa paraseasca Arabia Saudita in 48 de ore, potrivit Al Jazeera. Diplomatii sauditi aflati in Iran au adandonat misiunea diplomatica si sunt deja in drum spre regat.
In timpul conferintei de presa, al-Jubeir a declarat ca, in timpul protestelor violente de la Teheran, diplomatii sauditi au cerut ajutorul ministerului iranian de externe, dar au fost ignorati de trei ori la rand, iar fortele de securitate au asistat pasive la distrugerile cauzate de multimea furioasa, informeaza ziare.com.
Joseph Kechichian, analist specializat in problemele Orientului Mijlociu, s-a declarat surprins de anuntul sauditilor si a precizat ca "este vorba despre o escaladare care va crea haos in regiune".
Sistarea relatiilor diplomatice dintre cele doua tari vine dupa ce Arabia Saudita a executat 47 de prizonieri condamnati pentru terorism, printre care se afla si un important lider religios siit. Intreaga comunitate siita, in frunte cu Iranul, a condamnat uciderea acestuia, iar in unele orase oamenii au iesit in strada si au atacat reprezentantele diplomatice saudite.
Tensionarea relatiilor dintre cele doua state s-a produs Arabia Saudita a executat sambata 47 de persoane, printre care si seicul șiit lui Nimr Baqer al-Nimr, influent cleric siit si contestatar recunoscut al regimului din aceasta tara.
Mai multi reprezentanti ai diplomatiei din Europa au reactionat asemanator sambata, dupa aflarea executarii seicului, iar lideri din Orientul Mijlociu au afirmat ca vor exista consecinta grave pe care Arabia Saudita le va suporta dupa aceasta executie.
Ministrul german de Externe a atras atentia ca exista riscul ca tensiunile sa creasca in regiune, iar ministrul iranian de Externe a amenintat ca "Arabia Saudita va plati un pret scump".
Un alt cleric influent, avand legaturi stranse cu conducerea Iranului, a prezis sambata caderea Guvernului saudit.
Al-Nimr (56 de ani) a fost cel care a catalizat protestele izbucnite în 2011 în provincia de Est, unde minoritatea șiită din Arabia Saudită a acuzat că este marginalizată.
La Teheran se anunță pentru duminică un mare protest în fața ambasadei Arabiei Saudite.
Cei mai mulți dintre cei executați au fost condamnați pentru implicarea lor în atacurile al-Qaeda din perioada 2003 – 2006, în care au murit mai mulți saudiți și cetățeni străini.
Printre cei executați se numără și Fares Al- Shuwail, considerat de presa din zonă drept cel mai important lider religios al al-Qaida în Arabia Saudită. El a fost arestat în august 2004.