Presa străină: Imaginea care a impresionat lumea. O victorie a societăţii civile din România

E.b. | 06.02.2017

Imaginile cu zecile de mii de lumini care au inundat Piaţa Victoriei i-au impresionat pe jurnaliştii din toată lumea şi au făcut înconjurul globului. Aceste fotografii au devenit reprezentative pentru cea de-a şasea zi de proteste de la Bucureşti. Publicaţiile străine au relatat că, deşi ordonanţa a fost retrasă, demonstranţii nu par să renunţe la proteste, deoarece nu mai au încredere în guvern.

Pe aceeași temă

 

 

Agenția rusească Ruptly a transmis în direct uriașul de protest din București, chiar la ora 21.00 când Piața Victoriei a fost luminată de zeci de mii de protestatarii

 

Din mijlocul evenimentelor petrecute la Bucureşti a transmis şi agenţia Associated Press, conform Digi24.ro.

 

 

 

 

Imaginea cu luminile din Piaţa Victoriei i-a impresionat şi pe jurnaliştii de la The New York Times. Publicaţia americană a notat că demonstranţii au rămas în stradă, în ciuda abrogării ordonanţei, pentru că nu mai au încredere că guvernul nu va mai încerca ceva asemănător şi în viitor.

 

CNN a ales o fotografie cu Piaţa Victoriei luminată de demonstranţi drept imaginea-cheie a celei de-a şasea zile de proteste. De asemenea, televiziunea americană a amintit că mulţimea a cântat imnul şi a ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor Revoluţiei din 1989.

 

Aceeaşi imagine, cu piaţa ca un furnicar de luminiţe a fost folosită ca ilustraţie şi de jurnaliştii de la Der Spiegel. Revista germană, pe pagina sa electronică, a scris că jumătate de milion de români au fost în stradă deşi guvernul a retras ordonanţa 13.

 

BBC a pus pe site o imagine cu zecile de mii de telefoane mobile care au luminat piaţa din faţa Guvernului. Jurnaliştii britanici se întreabă dacă retragerea ordonanţei este o capitulare sau doar o retragere strategică, având în vedere că Executivul vrea să trimită un proiect de lege în Parlament cu aceleaşi prevederi.

 

O victorie pentru societatea civilă românească", aşa numeşte Radio-Televiziunea Elveţiană decizia guvernului Grindeanu de a retrage ordonanţa. Autorul articolului, acelaşi jurnalist care i-a luat interviul lui Liviu Dragnea când şeful PSD a numit corupţia o porcărie, notează că protestatarii şi-au pierdut de tot încrederea în Executiv. Un demonstrant rezumă ţeul care îi animă pe toţi cei din piaţă: Normalitate, fără corupţie, fără hoţie!

 

„După ce guvernul a capitulat, protestatarii cer demisii", titrează publicaţia germană Deutsche Welle.

 

Portalul de ştiri economice Bloomberg relatează la rândul său despre situaţia din România. „Premierul refuză să demisioneze în ciuda amplificării protestelor",  scriu jurnaliştii în debutul unui articol care aminteşte inclusiv despre deprecierea monedei naţionale şi riscul pe care prelungirea acestei situaţii l-ar putea reprezenta pentru creşterea economică.

 

Al Jazeera care urmăreşte evenimentele din România încă de acum două săptămâni constată că deşi cabinetul Grindeanu a abrogat ordonanţa privind dezincriminarea unor fapte de corupţie, românii au ieşit în stradă pentru a şasea zi consecutiv. Manifestaţii, scrie Al Jazeera în ediţia online, pun la îndoială competenţele lui Sorin Grindeanu şi îi cer să plece.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22